Efter att regeringen sett till att Cementa inte tillåts fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland har larmen om följderna avlöst varandra. Nu är det åkeribranschen där man kommer bli tvungna att varsla personal.
Efter beskedet från Mark- och miljööverdomstolen om att man avvisar Cementas ansökan om att fortsätta verksamheten i Slite visade branschorganisationen Byggföretagens konsekvensanalys att upp mot 280 000 jobb hotas när byggstarter för bostäder och stora infrastrukturprojekt riskerar att stoppas. På det har företag och branschföreträdare sedan domen nästan dagligen varnat för konsekvenserna.
LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna och Miljöpartiet bakom cementkrisen
Nu är det åkerinäringen som blir tvungna att ta till varselåtgärder.
– Vi har sökt fackförbundet Transport för att inleda förhandling om varsel. Vi är snart inne i augusti och sedan är det drygt två månader att agera på så det finns ingen tid att spilla, säger Greger Strömqvist, vd på logistikbolaget Mantum, till SvD.
70-80 anställda
En stor del av logistikbolagets verksamhet går ut på att transportera byggmaterial i form av förproducerade moduler för kunder som använder cement. Storleken som hotet innebär för bolaget kräver enligt Strömqvist omfattande åtgärder för att skydda verksamheten ifall krisen växer och blir långvarig.
– Jag bedömer att vi får inleda förhandling om 70–80 av våra totalt 150 anställda i första vändan innan vi vet mer. Jag tycker att det är alldeles för dålig kommunikation om vad det faktiskt är som vi står inför och vad det kommer innebära för svenska företag, säger Greger Strömqvist.
LÄS ÄVEN: Cementkrisen leder till massarbetslöshet
Han anser att oron som nu sprids i flera branscher borde fungera som en väckarklocka för politikerna att det är dags att ta frågan på allvar.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.