Efter ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte på måndagen stod det klart att Surahammar fått ett nytt styre bestående av bland annat Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Hos Centerpartiet på riksnivå uppskattar man inte koalitionen.

Efter att ha uteslutits från den tidigare styrande koalitionen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stödjer nu Centerpartiet i stället den forna oppositionen med Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Detta blir första gången Sverigedemokraterna är med och styr i en politisk majoritet i en västmanländsk kommun.

– Det känns jättebra, säger Kent Pettersson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Surahammar, till Sveriges Radio.

Från Centerpartiet i kommunen vill man ha en politik som är bra för dess invånare.

– Vi måste göra något som är bra för Surahammarsborna, vi måste få en kontinuitet, säger Erkki Visti, gruppledare för centerpartiet i Surahammar.

Ilska i Stockholm

För Centerpartiet i Stockholm kom samarbetet som en kalldusch, i synnerhet då det är just SD-samarbete man försökt undvika i alla de kommuner C har makt i.

– Det här är ingenting vi uppskattar, men jag tror inte att ilska löser ett sånt här problem, utan vi behöver en dialog, säger Centerpartiets pressekreterare Michael Arthursson.

Detta är första gången på 100 år som Socialdemokraterna förlorat makten i Surahammar.