Som Samhällsnytt tidigare berättat valde Centerpartiet häromdagen att med omedelbar verkan utesluta Mikail Yüksel, riksdagskandidat och toppnamn i Göteborg. Detta efter att man fått reda på att han försökt etablera en gren av den turkiska paramilitära organisationen Grå Vargarna i Sverige. Det framkommer nu att partiet känt till saken i över ett år och att det var Yüksel själv som berättade det.

Redan häromdagen hävdade Yüksel att han varit öppen mot Centerpartiet med sitt engagemang i den våldsbejakande organisationen som begått en rad politiska mord och misstänks ligga bakom ytterligare terrordåd. Från partiet förnekades dock att man haft den informationen.

En ljudupptagning som Göteborgs-Posten tagit del av bekräftar dock att det Yüksel sagt stämmer. Det som spelades in var ett möte mellan Yüksel och partiets enhetschef inför den förstnämndes kandidatur där denne redogör för sitt samröre med Grå Vargarna.

LÄS MER: C-riksdagskandidat utesluts – försökte etablera gren av turkisk extremistorganisation i Sverige

Efter att GP avslöjat dessa uppgifter har Centerpartiet ändrat sin berättelse. Man säger nu i stället att det skett ett misstag och att informationen fastnat någonstans på vägen och inte nått fram till relevanta ansvariga i partiet.

På inspelningen hörs enligt GP Yüksel utförligt redogöra för sitt och sina släktingars extrempolitiska engagemang i sitt gamla hemland Turkiet och sina ansträngningar att etablera Grå Vargarna i Sverige. Han hörs uttryckligen fråga om detta inte utgör något hinder för att han kandiderar för Centerpartiet.

Enhetschefen svarar att det inte ska vara något problem. Tvärtom menar han att Yüksels bakgrund utgör en styrka för honom som kandidat för Centerpartiet.

Mikail Yüksel hävdar att han sedan en tid tillbaka omvärderat sin syn på Grå Vargarna och fått nya mer svenska värderingar: ”Det går inte att driva ett turkiskt parti i Sverige” slår han fast och säger sig ha ställt frågan till sig själv: ”Vad håller jag på med?”