Centerpartiets turkiske partiledare Muharrem Demirok kräver att Säpo, MSB, Myndigheten för psykologiskt försvar och polisen utreder Sverigedemokraterna. Den våldsbrottsdömde partiledaren har tidigare pekat ut SD som ett ”säkerhetshot” och anklagar nu partiet för att vara en ”trojansk häst” i Sverige. Samtidigt vägrar Centerpartiet att svara Samnytt på huruvida partiledare Muharrem Demirok, vars kusin ingår i Erdogans inre krets, fortfarande är turkisk medborgare.

Bakgrunden är att TV4 Kalla Fakta sedan i förra veckan spridit anklagelser om att Sverigedemokraterna driver ”trollfabrik” som ägnar sig åt desinformation. Anklagelserna kommer efter att en reporter från TV4 utrustad med dold kamera infiltrerat YouTube-kanalen Riks och SD:s kommunikationsavdelning under flera månader.

LÄS ÄVEN: Åkesson kritiserar Kalla Fakta: ”Gigantisk påverkansoperation”

SD har försvarat sig med att partiet inte ägnar sig åt någon form av desinformation utan att det handlar om politisk satir i form av videoklipp och bilder på sociala medier.

– Det är inget konstigt med att ett politiskt parti vill ha spridning för sina åsikter på internet och vi råkar vara förbannat bra på det, i särklass bäst i Sverige. Jag förstår att det irriterar både de gamla maktpartierna och de traditionella redaktionerna som tidigare haft ensamrätt på att förmedla verkligheten genom sitt vänsterliberala filter, sa Åkesson i ett tal på tisdagen.

SE VIDEO: Jimmie Åkesson ger TV4 svar på tal

C vill skicka myndigheter på SD

På onsdagen gick Centerpartiet med partiledare Muharrem Demirok i spetsen ut i media med en lång rad krav till Tidöregeringen. Det handlar bland annat om att flera myndigheter ska engageras i frågan.

Demirok vill se att regeringen beordrar Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Myndigheten för psykologiskt försvar att utreda SD:s partiverksamheter.

Han kräver även att generaldirektörerna för dessa myndigheter kommer till justitieutskottet för att svara på frågor – men SD ska inte få vara med på det mötet. Vidare kräver han att SD ska fråntas sina platser i Polismyndighetens och Säkerhetspolisens insynsråd ”under utredningen”.

C-ledaren är särskilt rasande över att medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning skämtat om att skapa material på arabiska rörande den muslimska påverkanskampanjen mot LVU-lagen.

– De finns i ett ekosystem vars enda syfte är att slå split i vårt samhälle, sa C-ldaren på en pressträff.

Utspelet från Demirok kommer samtidigt som Centerpartiet ligger illa till i opinionsmätningarna. I en ny mätning från Novus hamnar Centerpartiet under spärren och riskerar därmed att åka ur EU-parlamentet.

LÄS ÄVEN: Tre partier riskerar förlora platsen i EU-parlamentet

Med bara veckor kvar till EU-valet har C-ledaren gjort TV4:s program till en valkampanj. Demirok går till attack mot regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Han anklagar med svordomar dem för att ha ”släppt in hatet i svensk politik”.

– Nu är frågan till er: när fan är det nog?

Se Demiroks pressträff här:

Kusin i Erdogans inre krets

Samtidigt som Muharem Demirok slår på stort och kritiserar Sverigedemokraterna för att vara en ”trojansk häst” och tidigare även har anklagat partiet för att vara ett ”säkerhetshot”, finns det en del frågetecken kring Demiroks lojalitet till Sverige.

LÄS ÄVEN: Muharrem Demirok: ”Jag är turk

I början av 2023 avslöjade Samnytt att Muharrem Demiroks kusin är högt uppsatt i Recep Erdogans auktoritära regim i Turkiet.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Nye C-ledarens kusin ingår i Erdogans inre krets

Centerpartiet vägrade att svara på Samnytts frågor om kopplingen till Erdogans inre krets.

Foto: Turkiets regering/Centerpartiet

Efter Samnytts avslöjande hakade gammelmedia på, först då kommenterade Demirok uppgiften. Han beklagade då sin kusins politiska vägval – detta trots att han tidigare skrutit på sociala medier om kusinens arbete nära Erdogan.

LÄS MER: C-ledaren var stolt över kusinen i Erdogans inre krets – tvärvänder nu: ”Beklagar hans vägval

Faksimil

C duckar om Demiroks turkiska medborgarskap

Samnytt har tidigare uppmärksammat att Muharrem Demirok är född i Sverige – men som turkisk medborgare – och att han inte blev svensk medborgare förrän han var 21 år gammal.

LÄS ÄVEN: Muharrem Demirok: ”Jag är turk”

Efter Samnytts avslöjande om Demiroks kusin, och medieuppmärksamheten som följde, påstod C-ledaren att han avsagt sig sitt turkiska medborgarskap och även fått det bekräftat av Turkiet.

”Han har fått det bekräftat i närtid”, kommenterade Demiroks pressekreterare Mathilda Leaestadius våren 2023.

LÄS MER: Ensamkommande turk – nye C-ledarens okända väg till Sverige

Centerpartiet har däremot inte presenterat några konkreta uppgifter på att det faktiskt är avslutat. På onsdagen kontaktade Samnytt Centerpartiet för att få ta del av konkreta uppgifter som visar att Demirok inte längre är turkisk medborgare.

Men några konkreta bevis på att så är fallet vägrar Centerpartiet att visa.

EXKLUSIVT: LÄS domarna mot C-toppen Muharrem Demirok