Jimmie Åkesson kommenterar TV4 Kalla Faktas reportage om Sverigedemokraternas så kallade trollfabrik. Enligt SD-ledaren ägnar sig det samlade vänsterliberala etablissemanget just nu åt en ”gigantisk inhemsk påverkansoperation” inför EU-valet och han försvarar även SD:s kommunikationsarbete på sociala medier.

Bakgrunden är att TV4 genom programmet Kalla Fakta sedan i förra veckan spridit anklagelser om att Sverigedemokraterna driver ”trollfabrik”.

LÄS MER: TV4 kritiseras för påståenden om sverigedemokratisk ”trollfabrik”

Anklagelserna kommer efter att en reporter från TV4 Kalla Fakta infiltrerat YouTube-kanalen Riks och SD:s kommunikationsavdelning under fem månader.

LÄS ÄVEN: Norrlänningen Lars, 67, pekades felaktigt ut som ”SD-troll” av TV4 – ”Hur fan kan de peka ut mig”

Enligt Kalla Fakta-reportern Emil Hellerud har SD flera anonyma ”trollkonton” på sociala medier. Men det visar sig i själva verket vara ett antal satirkonton med SD-klingande namn som sprider partiets politik och gör narr av politiska motståndare.

– Man kan fråga sig varför TV4 känner sig nödgade att klassa uppenbar satir som desinformation. Är det måhända för att soppan skulle bli för tunn även för TV4:s smak? Satir och desinformation är två helt olika saker, säger Åkesson i sitt tal på tisdagen.

Faksimil

S: ”Lärt sig av Goebbels”

Sedan förra veckan har landets stora nyhetsredaktioner och politiker från de övriga sju riksdagspartierna hakat på Kalla Fakta-drevet. Både på nyhetsplats och i ledartexter anklagas SD för att bland annat ägna sig åt ”desinformation” och ”näthat”.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommenterar Kalla faktas reportage med att ”Sverigedemokraterna är ett extremt parti”. Hon vill även se att SD straffas.

– Det är uppenbart så att Jimmie Åkesson inte har för avsikt att lyssna på regeringspartierna. När Sveriges statsminister säger att något är farligt, då måste det få konsekvenser, säger hon på en pressträff.

Tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) drar upp både Ryssland och Nazityskland efter att att ha sett Kalla Faktas reportage.

Åkesson: ”Vi skäms inte”

I ett sex minuter långt tal som har publicerats på YouTube kritiserar Jimmie Åkesson TV4 och anklagar övrig gammelmedia för att ägna sig åt en ”hämningslös kampanj-journalistik” både på ledar- och kulturredaktioner men även på nyhetsplats.

Vidare framför SD-ledaren att det hela ”handlar om en gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget” inför det kommande EU-valet.

– Det enda man har lyckats visa det är dock att man gör precis det man anklagar oss för, säger Åkesson.

Åkesson försvarar partiets arbete på sociala medier och menar att det inte är något konstigt med att ett parti vill få spridning för sina åsikter på internet.

– Det är inget konstigt med att ett politiskt parti vill ha spridning för sina åsikter på internet och vi råkar vara förbannat bra på det, i särklass bäst i Sverige. Jag förstår att det irriterar både de gamla maktpartierna och de traditionella redaktionerna som tidigare haft ensamrätt på att förmedla verkligheten genom sitt vänsterliberala filter, säger Åkesson.

SD-ledaren sparar inte på orden för att ge väljarna en bild över vilka som attackerar partiet och bär ansvaret för utvecklingen i landet. Enligt honom är det ett ”klägg” av journalister och politiker.

– Vet ni en sak? Vi skäms inte. Det är inte vi som har förstört Sverige. Det är inte vi som har förvandlat ett av världens tryggaste och rikaste länder till det kaos som våra barn nu tvingas växa upp i. Det är ni som är skyldiga till det och hur mycket ni än försöker dölja det genom avledande förljugen aktivist så kommer vi inte att glömma vad ni har gjort med vårt land. Och vi kommer inte att sluta berätta om den enorma skada som ni har orsakat, säger Åkesson.

Se hela talet från här:

LÄS ÄVEN: Norrlänningen Lars, 67, pekades felaktigt ut som ”SD-troll” av TV4 – ”Hur fan kan de peka ut mig”