TV4 kritiseras för att sprida ogrundade anklagelser om att Sverigedemokraterna driver trollfabriker. Påståendena framfördes som en del av tv-kanalens program ”Kalla fakta” i tisdags.
– Vi kommer inte kommentera förrän efter andra reportaget, säger nyhetschefen Fredrick Malmberg till Samnytt.

Det är under tisdagen som TV4:s ”Kalla fakta” sänder ett reportage som handlar om att tv-bolagets medarbetare Daniel Andersson infiltrerat Sverigedemokraterna och partiets närstående Youtubekanal Riks.

I programmet påstår sig Kalla fakta ha avslöjat att Sverigedemokraterna driver så kallade trollfabriker. Ett tiotal sociala medier-konton, vilka anonyma personer står bakom, pekas ut i programmet – anklagade för att vara ”troll” som får betalt av partiet för att sprida propaganda.

Dementerar anklagelser

TV4:s inslag möter reaktioner. Flera av dem som pekas ut som SD-avlönade ”troll” dementerar i inlägg på X att de arbetar för eller ens har något med partiet att göra överhuvudtaget.

TV4 pekar ut ett antal användare på X som ”troll”. Faksimil
Faksimil

Och TV4:s reporter Emil Hellrud bekräftar i inlägg på det sociala mediet att man inte lyckats knyta de utpekade kontona till SD.

”Nej, det framgår tydligt i programmet att de där kontona aldrig går att koppla till kommunikationsavdelningen eller SD. Vi konstaterar att vi inte kan veta vem som ligger bakom men att de flesta av dessa konton sprider samma narrativ”, skriver han och fortsätter:

”Att ditt konto står på listan beror på att 70% av alla dina tweets postas mellan 08:00 och 17:30 måndag till fredag, inte helger.”

Faksimil

Vägrar svara på frågor

Samnytt har både ringt och haft mejlkontakt med Emil Hellerud, som står bakom Kalla fakta-reportaget, samt TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg. Malmberg vill inte svara på frågor.

– Vi kommer inte kommentera förrän efter andra reportaget, hör gärna av dig då, säger han i telefon.

– Vi kommenterar allting efter andra reportaget.

När Samnytt, trots det, försöker ställa de frågor vi har lägger Fredrick Malmberg på luren.

Hellerud ber, när vi ringer upp honom, om att vi mejlar våra frågor och lovar att svara den vägen. Han avböjer emellertid senare att svara på de frågor vi ställt, men hävdar att han har en ”lista av anonyma konton som vi kan koppla till Kommunikationsavdelningen” på Sverigedemokraterna. En lista som kommer offentliggöras nästa vecka.

LÄS MER: Norrlänningen Lars, 67, pekades felaktigt ut som ”SD-troll” av TV4 – ”Hur fan kan de peka ut mig”

Frågorna som TV4 vägrar svara på

Hej Emil!

Med utgångspunkt i dina två X-inlägg/trådar här:

Du skriver: ”Vi konstaterar att vi inte kan veta vem som ligger bakom men att de flesta av dessa konton sprider samma narrativ.”

Vad för ”narrativ” åsyftas? Åsikter om invandring, om skattenivåer, maxtaxor på dagis, eller bara åsikter som inte TV4:s redaktion håller med om? Vad betyder ”narrativ” i sammanhanget?

Sedan skriver du till en X-användare: ”Att ditt konto står på listan beror på att 70% av alla dina tweets postas mellan 08:00 och 17:30 måndag till fredag, inte helger.”

Vem har kommit fram till den definitionen, att just 70 procent inlägg under arbetstid, är ett relevant mått eller rimlig avgränsning? Vad bevisar det?

Det är många blurrade namn/användare på Excellistan som syns i början av inslaget. Vilka är de? Är det namngivna eller identifierbara personer? Har ni kollat om de i sådana fall arbetar eller är förtroendevalda för SD? Om inte, varför inte?

Är jag med på listan (mattiasreporter), är jag nyfiken på? Anses jag sprida något ”narrativ”?

Du skriver också att ”utgångspunkten var att kolla på alla politiska partier”.

Har ni infiltrerat fler partier? Vilka i sådana fall? Om inte, varför enbart SD? Varför inte S, M eller L?

Om endast SD infiltrerats, visar inte det att er måltavla varit just det partiet?