hussein-ismail-8363
Inrikes

Chef för biotech-företag utvisas – tog ut för låg lön

Publicerad 2/2/2018
Annons

Hussein Ismail, vice VD på biobanksföretaget Birka i Lund, hotas av utvisning till Libanon, detta efter ett beslut från Migrationsverket som anser att han under tre månader 2015 inte tagit ut kollektivavtalsenlig lön. Hussein sänkte avsiktligt sin lön under perioden för att rädda företaget som då hade dålig likviditet, en omständighet som Migrationsverket dock inte tar någon hänsyn till.

Hussein har nu fyra veckor på sig att lämna landet. Utvisningsbeslutet kommer extremt olägligt för företaget som är mitt uppe i en expansionsfas och flytt och tanken var att Hussein också skulle avancera till VD för företaget. Utvisningen hotar hela företagets framtid och man befinner sig i ett ”chocktillstånd” uppger Anna Gisselsson, affärsutvecklare på företaget, i en kommentar till SVT.

Konkret handlar det om att Hussein i mars, april och maj 2015 tog ut en lön på 13.000, 17.000 respektive 11.706 kronor i stället för sin ordinarie och avtalsenliga lön på 18.500 kronor. Att personer i ledande ställning går ned i lön eller rentav helt avstår lön i situationer då företagets ekonomi är svag är inget ovanligt. Men det är inget som Migrationsverket anser sig behöva ta med i sin bedömning.

Efter att verket påtalat att Hussein inte hade rätt att sänka sin lön, korrigerade företaget detta och betalade i efterhand ut mellanskillnaden. Men inte heller detta räckte för att tillfredsställa verkets tjänstemän. Utvisningsbeslutet kvarstår eftersom företaget inte gjorde denna rättelse självmant, utan först efter att verket påpekat saken. Att vare sig Hussein eller någon annan på företaget förstod att det inte var tillåtet med en tillfällig lönesänkning hjälps inte.

Att Hussein och företagsledningen valde att prioritera löneutbetalningar till de anställda och att undvika att ställa in betalningarna och försätta bolaget i konkurs med de konsekvenser det innebär får många berörda, straffar sig nu. Även andra personer i ledande position gjorde tillfälliga lönesänkningar, men eftersom de är svenskar gäller andra regler än för Hussein.

Hussein anser att Migrationsverket ägnar sig åt stelbent paragrafrytteri och menar att det borde ha räckt med att misstaget rättades till. Utvisning för Hussein och hela hans familj anser Hussein är en oproportionerlig påföljd.

På Migrationsverket håller man dock inte med, utan anser att reglerna måste följas till punkt och pricka, annars blir det utvisning. Något mellanting för mindre förseelser existerar inte enligt Fredrik Bengtsson, som är kommunikationsdirektör på Migrationsverket. Han ser ingen skillnad mellan fallet Hussein och andra fall där människor utnyttjas som billig arbetskraft av skrupelfria arbetsgivare:

– Här har man gjort ett medvetet avsteg att betala ut den utlovade lönen. Skulle man välja att titta mellan fingrarna på det här så finns det väldigt många andra ärenden där människor faktiskt blir utnyttjade som skulle kunna fara illa, förklarar han för SVT.

Är det rätt att utvisa Hussein?

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
455Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons