nordea

Foto t v: Arto Alanenpää, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Chef på Nordea åtalas för grovt insiderbrott

Publicerad 4/1/2021
Annons

Tillsammans med fem andra personer åtalas en Nordeachef av Ekobrottsmyndigheten för inblandning i grova insiderbrott. Myndigheten yrkar på att cirka 2,5 miljoner förverkas som utbyte av brott.

Efter misstankar om insiderinformation greps chefen i februari och är tillsammans med en annan person huvudmisstänkta i härvan.

Nordeachefen misstänks att vid sex tillfällen under åren 2016 – 2020 ha delat med sig av insiderinformation angående fyra olika aktier till en vän som fört vidare informationen till sin familj.

– Den bankanställde åtalas för grovt insiderbrott i sex fall. Han och hans kamrat är de huvudmisstänkta i ärendet. Brottsligheten kan anses som allvarlig då den har skett systematiskt över flera års tid och med tanke på den bankanställdes särskilda ställning. Han har varit uppsatt i insiderförteckningar vid samtliga åtalade affärer, vilket innebär att han varit i högsta grad inblandad i transaktionerna, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Pontus Hamilton på EBM:s finansmarknadskammare.

Rättegången startar vid Stockholms tingsrätt den 13 april och beräknas pågå under fyra dagar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons