För några dagar sedan frångick Region Stockholm Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående vilken skyddsutrustning som ska bäras av vårdpersonal som behandlar corona-patienter. Myndigheten rekommenderar långärmade skyddsrockar men regionens nya riktlinjer säger att kortärmade rockar är nog. Nu bjuder fackliga företrädare in regionens chefläkare att sitta en timme med dem ”eftersom de säger att vi har en säker arbetsmiljö”.

Det råder brist på material, vårdplatser och personal i skuggan av coronaepidemin. Regionen Stockholm gick ut med nya anvisningar för vilken typ av utrustning som ska bäras av personal som behandlar patienter smittade av covid-19. Detta har mötts av stark kritik från den berörda vårdpersonalen.

– Det är katastrof. Personalen är rädd och jag misstänker att folk kommer att sjukskriva sig om man måste jobba i covid-sektionen utan full skyddsutrustning, sa Clara Strömberg.

En överläkare menar att det är bristen på utrustning som skapat de nya riktlinjerna och säger att det är obehagligt att jobba under sådana förhållanden:

– Jag misstänker att det är tillgången på skyddsutrustning som skapat det nya riktlinjerna. Det här är ett högst tveksamt beslut och jag känner ett obehag. Det här är en dödlig sjukdom som drabbat vårdpersonal i Italien betydligt hårdare än den övriga befolkningen, sa Johan Styrud till SVT.

Regionens chefläkare tillbakavisar

Men regionens chefläkare, Elda Sparrelid, tillbakavisade kritiken.

LÄS ÄVEN: Nya direktiv till sjukhuspersonal – ska arbeta utan munskydd

– Om man använder det på rätt sätt ska det räcka med kortärmat, menade hon.

Nu bjuder huvudskyddsombudet Clara Strömberg in chefläkarna att tillbringa en timme med en covid-19 patient.

– Om vi nu ska ha det så här, både patienterna och vi, kom gärna och visa att det inte är farligt, säger Clara Strömberg.

”Kommer inte våga gå till jobbet”

Enligt Andreas Fischer, ordförande i sjukhusläkarna Stockholm, tror man att var tionde vårdpersonal i Italien har blivit smittade av viruset och att oron och otryggheten kommer leda till att sjukvårdspersonal sjukskriver sig.

– Svenska läkarkåren kommer också att drabbas. Vi kommer ha kollegor som riskerar att bli svårt sjuka på grund av sitt arbete med smittade patienter, säger han. De kommer inte att våga gå till jobbet längre.

Det framgår inte om de inbjudna cheferna kommer att hörsamma uppmaningen att spendera en timme vid övervaket av de misstänkta coronapatienterna.