Rodrigo Ubilla. Foto: Rodrigo unibazo

Chile säger nej till FN:s migrationspakt – ”migration är ingen mänsklig rättighet”

Chile är det senaste landet att säga nej till FN:s kontroversiella migrationspakt. Rodrigo Ubilla, Chiles vice inrikesminister, sa i söndags att landet inte kommer närvara vid nästa veckas antagande i Marocko.

– Vår position är tydlig, sa han. Vi har sagt att migration inte är en mänsklig rättighet. Länder har rätt att sätta kraven för att utländska medborgare ska få komma in i landet, enligt Reuters.

Avtalet, som Samhällsnytt var först i Sverige med att uppmärksamma, har mött häftig kritik för att det uppmuntrar migration.

Chiles befolkning har femfaldigats de senaste 30 åren efter inflöde från Venezuela, Haiti, Dominikanska republiken och andra latinamerikanska länder.

Center-högerregeringen ledd av Pinera’s kom till makten i mars efter löften om att införa en striktare migrationspolitik.

De senaste månaderna har den nya regeringen infört ”repatriationsflyg” för haitier som vill åka hem, skärpt kraven för visum och utvisat kriminella migranter.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.