När Staffanstorps kommun för en vecka sen lanserade en reklamfilm blev det ett ramaskri, framför allt med anklagelser om rasism då man endast använt vita skådespelare samt för att det skulle vara fel att utmåla kommunen som ett mer fridfullt alternativ till intilliggande Malmö. I filmen förekommer företaget Clas Ohlsons flyttlådor. Detta ska ha upprört vissa och nu går företaget ut och tar avstånd från filmen.

Sedan valet i fjol styrs Staffanstorp av Moderaterna i ett samarbete med Sverigedemokraterna. Man har vid ett flertal tillfällen klubbat igenom politik som SD fört sedan flertalet år tillbaka, bland annat ett integrationsfrämjande förbud mot slöja i kommunens förskolor och skolor.

Kommunens omtalade reklamfilm har tack vare den stora uppmärksamheten blivit en stor framgång med mer än 244 000 visningar på Youtube i skrivande stund. Denna ansågs vara så pass kontroversiell att Expressen för några dagar sen hängde ut dess skådespelare med namn och bild.

I filmen förekommer Clas Ohlsons flyttlådor, något som flera av företagets kunder ska ha reagerat på och frågat ifall detta inneburit att de sponsrat filmen.

– Det finns kunder som har frågat om vi har sponsrat filmen, vilket vi förstås inte har, säger företagets kommunikationschef Niklas Carlsson till Dagens Nyheter.

Clas Ohlson ska nu ha påtalat för Staffanstorps kommun att man använder företagets varumärke utan tillstånd. Exakt vad det är man krävt av kommunen vill Carlsson dock inte gå in på.

– Det vi har gjort är ett normalt förfarande när man ser att ett varumärke nyttjas utan att vi har gett vårt uttryckliga tillstånd.

Enligt Staffanstorps kommundirektör Per Almström ska Clas Ohlson ha krävt att deras flyttlådor inte ska visas i filmen och uppmanat kommunen att klippa om filmen eller blurra scenerna där dessa syns. Någon motivering till varför man krävt detta ska kommunen inte ha fått.