CNN:s fotoredaktör och skribent Mohammed Elshamy lämnar nyhetsbolaget sedan det framkommit att han i sociala medier hyllat palestinska terrordåd mot judar i Israel som han hänvisar till som ”grisar”. Han påstår nu efter uppmärksammandet att han ångrar det han skrev. Twitter lät Elshamys terrorhyllning och ett stort antal andra judehatiska kommentarer ligga kvar i flera år. Det rapporterar bland annat Washington Examiner

Det var 2011 som Elshamy på Twitter skrev ”Fler än 4 judiska grisar dödade i #Jerusalem idag av en exploderande palestinisk bomb. #Israel #Gaza.” Detta med hänvisning till det bombdåd i mars samma år där flera israeler dödades och 39 skadades. En av dem som dog var en 14-årig flicka som låg i koma på sjukhus i sex år innan hon avled 2017.

Bristande bakgrundskontroll
När  Elshamy anställdes på vänsterliberala CNN i januari 2019 gjordes en bristfällig bakgrundskontroll av dennes tidigare förehavanden. Både året innan och efter postade Alshamy en lång rad antisemitiska inlägg på Twitter

I en rad tweet-inlägg mellan 2010 och 2012 hyllar Elshamy terroristorganisation Hamas och uttalar sig sarkastiskt om Förintelsen i kombination med hashtaggar som #ShitIsrael. Han refererar också till judar som ”zionistiska horungar” och ”zionistiska grisar”.

Elshamys fotoreportage återfinns i ett stort antal artiklar och inslag som CNN producerat. Han har även av och till fungerat som skrivande journalist för nyhetsbolaget.

Har sagt upp sig
På torsdagen meddelande CNN att man accepterat fotoredaktörens begäran om att lämna sin tjänst efter att dennes tidigare antisemitiska uttalanden uppmärksammats.

Man uppger i kommunikén också att bolaget vinnlägger sig om att ha en arbetsplats där alla anställda känner sig säkra och fria från diskriminering, oavsett ras, kön, sexuell läggning eller religion. Däremot förklarar CNN inte i skenet av den ambitionen varför man i det aktuella fallet åsidosatt de kontroller som kan säkerställa en sådan arbetsplats.

Uppger att han ångrar sig
På fredagen gjorde Alshamy själv ett uttalande med anledning av det inträffade. Han säger sig nu ångra det ”hatiska och stötande” han tidigare skrivit och riktar en ursäkt till det judiska civilsamhället som tagit anstöt av hans twittrande.

Alshamy skyller skriverierna på ung ålder och oförstånd och hävdar att han inte längre och sedan flera år tillbaka hyser sådana åsikter och värderingar eller har dem som rättesnöre i sin yrkeskarriär. Han förklarar däremot inte varför ursäkten kommer först nu och varför han inte när han bytte åsikt raderade sina judehatiska verbala angrepp.

Twitter lät terrorhyllningar och judehat ligga kvar
Det är också oklart varför Twitter låtit grovt judehat och terrorhyllningar ligga kvar. Den sociala medieaktören är annars känd för att gå hårt fram mot bland annat konservativa opinionsbildare som skriver sådant man bedömer vara i strid med företagets policy.