Kollektivboende har fått ett trendigare namn i bostadskrisens Sverige och lanseras nu av Helsingborgshem som ”co-living”. Hyresgästerna ska dela alltifrån boytor till matvaror och städtjänster.

Det kommunala fastighetsbolaget är mitt uppe i ett stort stadsomvandlingsprojekt på Drottninghög, i Helsingborg, där 12 ensamhushåll ska dela på boendet. Alla får var sitt sovrum på mellan 10 och 14 kvadratmeter och delar utöver det på 200 kvadratmeter gemensamma ytor, uppdelat i två våningsplan.

Konceptet kan liknas vid ”kommunalka”, den kollektiva boendeformen i forna Sovjetunionen som de kommunistiska myndigheterna lanserade i bostadskrisens spår och presenterade som den ”nya kollektiva framtidsvisionen”.

LÄS ÄVEN: Socialdemokrater i villa säger nej till återinförd fastighetsskatt

”Viktigt att de som bor här passar ihop”

För att få plats i kollektivet behöver man inte gå via den kommunala bostadskön. Dock krävs en personlig intervju.

– Det är väldigt viktigt att de som bor här passar ihop. Därför kommer vi intervjua de som vill bo här för att matcha ihop dem, säger Christine Delander Eksten, projektchef på Helsingborgshem, till SVT.

Delander Eksten nämner även att projektet kan leda till ökad integration men att det inte är det primära syftet. Enligt henne är det allt fler som vill bo kollektivt.

– Vi riktar oss till en målgrupp som vill dela och leva det här livet helt enkelt, säger hon.