Läskedrycksgiganten Coca-Cola överväger att lansera en dryck innehållande cannabis. Om planerna blir verklighet innebär det att företaget återknyter till sin ursprungliga verksamhet att sälja narkotika.

Coca-Cola var, som namnet antyder, från början en dryck innehållande den centralstimulerande drogen kokain. Fortfarande idag innehåller drycken extrakt från kokabusken men däremot inte den verksamma substansen kokain. Den har ersatts med koffein som har en liknande effekt.

Nu funderar företaget alltså på att återvända dit där allt började, med en dryck som innehåller ett narkotiskt preparat. Skälet till att man sonderar terrängen är att cannabis legaliserats i flera stater i USA och i Kanada. Även i flera länder i Europa och nyligen också Sydafrika har legaliserat drogen.

Coca-Cola är emellertid inte först ut med att vilja lansera cannabis på dryckesmarknaden. Constallation Brands. som är ett av världens största alkoholtillverkare, investerade nyligen motsvarande 33 miljarder kronor i ett cannabisföretag.

Även Coca-Cola aviserar att man inleder samarbete med en cannabisproducent, Aurora Cannabis i Kanada. Tillsammans ska man utveckla drycker innehållande den populära drogen. Till att börja med blir det dock inte några rusdrycker. Dryckerna ska enligt uppgift inte innehålla den rusframkallande substansen THC, utan endast cannabinoiden CBD som inte ger upphov till någon ruseffekt men påstås ha en medicinsk effekt mot ett antal åkommor.

Bedömare menar dock att det bara kan vara en tidsfråga innan regelrätta rusdrycker baserade på Cannabis finns på marknaden, från Coca-Cola eller andra producenter. En orsak är att marknaden för läskedrycker har mattats av på senare år och tillverkarna letar efter nya marknader där de kan expandera.

En utbredd missuppfattning är att cannabis måste rökas. Det går dock lika bra att inta drogen oralt exempelvis som dryck, med den enda skillnaden att det tar lite längre stund för de verksamma substanserna att nå hjärnan och för ruset att sätta in.

I Sverige pågår cannabisdebatten i huvudsak utanför den partipolitiska arenan. Inget av de åtta riksdagspartierna vill legalisera cannabis. Däremot finns sådana förslag hos Liberalernas och Centerpartiets ungdomsförbund. Cannabis för medicinskt bruk och på recept är tillåtet men med stränga restriktioner.