Socialminister Lena Hallengren (S) har hamnat mitt i ett bajsbråk när hennes man Jonas Hellberg, som också är aktiv i Socialdemokraterna, inledde en vendetta mot ett litet hunddagis i Kalmar. Anledningen: hunddagiset ville inte ha familjens hund Tage, uppkallad efter Tage Erlander, eftersom den bajsade överallt. Bråket resulterade i att familjen släppte ut en flod av anmälningar till insynsmyndigheter – som stör dagisets verksamhet.

Det var för några månader sedan som familjen kontaktade företaget Hundens daghem för att placera sin hund Tage på hunddagiset. Det blev början på ett helvete för föreståndaren Anna Knutson. Enligt henne uppstod det problem med de nya kunderna direkt.

Hunden bajsade inne på dagiset, men när Anna bad ministerns man Jonas Hellberg att rasta hunden på morgonen innan han lämnar av Tage fick hon ett arrogant svar. Hon menade att hunden bajsar därför att den inte rastas tillräckligt. På sin Facebook berättade hon mer om det inträffade:

”Hunden bajsade också inne, 5 min efter ankomst. Från början visste vi inte vem det var, men sedan såg vi att det var Tage. Husse ville absolut inte lyssna på lösningar eller varför hunden gör som den gör. Han körde samma arroganta stil och svarade ”att så gör han inte hos dagmatte”.

Hellberg var generellt nonchalant och arrogant. Tiderna respekterades inte. Det blev även problem med betalningar för tjänsten – trots att paret uppbär höga löner från skattebetalarna. Till slut tröttnade Anna och sa upp avtalet – då bröt helvetet loss. Enligt Länsstyrelsens dokumentation ”blev Jonas mycket upprörd och skrek” både mot Anna och även mot andra kunder som kom för att hämta sina hundar.

Han hotade med anmälningar till olika instanser. Jonas Hellberg är inte vem som helst i Kalmar. Förutom att vara make till ett statsråd som är centralt i coronakrisen sitter han på flera tunga poster inom Socialdemokraterna. Han arbetar som politisk sekreterare i Region Kalmar för S och har flera förtroendeuppdrag i olika styrelser från partiet. Hellberg är en viktig makthavare i Kalmar – och i en position där han kan skicka myndigheter på Anna Knutson. Vilket han också gjorde.

Från sin arbetsmail hos Region Kalmar och under sin ordinarie arbetstid skickar han en anmälan till Länsstyrelsen den 6 mars. Trots sitt politiska arbete verkar han inte förstå hur offentlighetsprincipen fungerar och är noga med att skriva att han vill vara anonym:

I svaret varnar Länsstyrelsen honom för att mailet kommer att bli offentligt. Det tog endast 12 dagar för myndigheten att genomföra en oanmäld inspektion hos Anna Knutson. Inspektionen gick noggrant efter de anklagelser som Hellberg framförde i sin anmälan, men lyckades inte finna några avvikelser. Ärendet avskrevs med motiveringen:

”Länsstyrelsen bedömer att anmälan var obefogad”.

Näst på tur var Allmänna reklamationsnämnden där Hellberg krävde hela 7500 kronor från hunddagiset – bland annat 4500 kronor för förlorad arbetsinkomst eftersom det ”tog ett tag innan han fått en ny plats till hunden”. En granskning som den lokala tidningen Barometern genomfört visar dock att han inte registrerade några ledigheter hos Region Kalmar och fick full lön under tiden. Politikern har därmed ljugit i sin anmälan. Lokalprofilen och före detta SD-politikern Thoralf Alfsson kallar detta ”skandal” i ett blogginlägg.

Även den anmälan avslogs – med motiveringen att Hellberg inte kunde presentera någon bevisning för sina påståenden.

Hunden Tage verkar uppta en särskild plats hos familjen Hallengren-Hellberg. Tidningen Svensk Dam berättar i ett stort uppslaget hemma hos-reportage att ”den lilla sötnosen har stärkt familjebanden”:

Hunden återfinns även på de många bilder som socialministern lägger ut på sociala medier. Därför framstår det som högst sannolikt att hon var införstådd med alla turer kring hunden och den påföljande hämndkampanj som hennes make utsatte det lilla företaget för. Inte minst därför att Hallengren numera arbetar hemifrån – från den ”mysiga sekelskiftesvåningen i centrala Kalmar” som det beskrivs av damtidningen.

När Samhällsnytt kontaktade Hallengrens pressekreterare ville ingen av dem kommentera ministerns roll i förföljelsen mot hunddagiset.

Som den minister som har ett ansvar för sjukvården befinner sig Hallengren i rampljuset under hela coronaepidemin och har mest blivit känd för sina plumpa uttalanden. Senast var det i SVT Aktuellt för två veckor sedan när hon försökte förbjuda svenskarna att jämföra antalet genomförda coronatester i Sverige och i Danmark:

Tidigare i mars har hon även blockerat Samhällsnytts reporter på Twitter i förebyggande syfte – troligen för att förhindra en pågående granskning.

LÄS MER: Socialminister Lena Hallengren blockerar Samhällsnytts reporter – mitt under coronakrisen

Samtidigt har antalet dödsfall av corona stigit till väl över 3000 människor där Sverige nu är på plats sju i hela världen när det gäller antalet döda per capita.

Samhällsnytt har även ringt Jonas Hellberg. När han hörde vad samtalet skulle handla om ursäktade han sig hastigt med att han befinner sig på ett ”sammanträde” och lade på luren.

Inte heller ägaren för hunddagiset vill längre svara på några frågor. På Facebook uttrycker många kunder och vanliga invånare sitt stöd till företaget och sin bestörtning över vad de kallar maktmissbruk:

Emellertid är det oklart om trakasserierna mot hunddagiset och hämndkampanjen från maktparet kommer att fortsätta.