Äldreboende vård äldre

Faksimil Facebook

Inrikes

Coronasmittan dödade flera äldre på samma boende

Publicerad 4/22/2020
Annons

Enligt uppgifter från SVT har fyra coronasmittade personer på samma äldreboende i Skåne avlidit. Men kommunpolitikerna har ingen kännedom om dödsfallen. Samtidigt vittnar personalen om brist på skyddsutrustning.

Statistik visar att minst 15 384 i Sverige har bekräftats med smittan och att 1 795 av dessa har avlidit. I början av april presenterade länsstyrelserna en samlad rapport för regeringen som visade att smittan bekräftats på äldreboenden i 18 av Sveriges sammanlagt 21 län.

LÄS ÄVEN: Coronasmittan sprider sig på äldreboenden – 18 av 21 län drabbade

Saknar skyddsutrustning

Det är SVT Skåne som rapporterar att de fyra personerna har avlidit den senaste veckan på samma äldreboende i Burlöv. En av personerna dog på sjukhus medan övriga tre avled på äldreboendet.

Vidare framgår det att boendet har en så kallad coronaavdelning som de menar är en sorts intensivvårdsavdelning. Men tillräckligt med skyddsutrustning finns inte.

– Vi har beställt mer men vi har inte fått den. Vi kan bara be och hoppas, vittnar en anställd för SVT.

Kommunen känner inte till

Boende i kommunen uttrycker en oro över att smittan vinner terräng. En granne till boendet har inte fått någon information från kommunen. Inte ens styrande politiker i Burlöv känner till dödsfallen. Moderaten Lars Johnson är kommunalråd i kommunen och han hänvisar till kommundirektören.

– Vi kommenterar inte med hänsyn till enskilda individer inom kommunens omsorg så jag kan varken bekräfta eller förneka uppgifterna, säger kommundirektör Lars-Åke Ståhl till SVT.

LÄS ÄVEN: Ingen syrgas till smittade på Gävleborgs äldreboenden

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons