Sabina Lundström från Landskrona har kämpat med sjukvården i nio dagar för att få vård för sin 2-åriga son. När hon slutligen kom till barnakuten i Lund undersöktes pojken utomhus på en parkering och skickades hem med orden: ”Dumt att bli sjuk i dessa tider. Hade det varit innan våra nya riktlinjer hade jag tagit med han upp såklart men tyvärr kan vi inte göra det. Lycka till.”

I ett desperat rop på hjälp på Facebook beskriver Sabina Lundström, en barnskötare från Landskrona, sin kamp med sjukvården för att få hjälp för sin sjuka tvååriga son som har haft hög feber i nio dagar.

”9 dagen med 40,4 graders feber, den går inte ner mer än i 30 minuter AV HÖG DOS av både ipren/Alvedon.Sen går den upp snabbt igen vilket resulterar i blåa läppar å att han skakar.”

Men trots de allvarliga symptomen ville inte sjukvården ha med honom att göra. Vårdcentralerna vägrar att undersöka honom på grund av oron för coronaviruset och hänvisar till akut. Samtidigt tar akuten i Helsingborg endast emot patienter som kommer med ambulans.

Det sista försöket att komma in på akut gjorde Lundström igår när hon körde sonen till barnakuten i Lund. Men inte ens där blev de insläppta. I en telefonintervju till Samhällsnytt beskriver hon att de blev tvungna att vänta på en parkering utomhus i kylan i 1,5 timme:

– Först stod vi bara där i kylan med hans feber. Sedan frågade en sjuksköterska vilken bil som är vår så vi fick sitta och vänta i bilen.

Men inte ens då blev sonen undersökt. Sjuksköterskan som tog hand om honom tog temperaturen och höll med om att symptomen är allvarliga. Hennes besked blev dock att skicka hem honom igen: att lägga in honom skulle kräva ett isolerat rum och sjukhuset ”prioriterar det inte nu”.

Sjuksköterskan medgav att pojken borde läggas in och troligen hade man gjort det innan coronakrisen, men nu ville hon bara önska familjen lycka till:

”Dumt att bli sjuk i dessa tider. Hade det varit innan våra nya riktlinjer hade jag tagit med han upp såklart men tyvärr kan vi inte göra det. Lycka till”.

https://www.facebook.com/sabina.lundstrom.3/posts/1543712569117913?__cft__[0]=AZVdJmA6WhAlw5AMcLRN1hyD8aGPvAuv5XEXELBsm1J_EEyFZqPTfgDoc5pcMajriKzEd8SievTC5acFk7_KAiNBhHdAyzz225cLSVPr5EuL5gVxAmwcBSNCwv9vpbfwvQ0&__tn__=%2CO%2CP-R

I skrivande stund har Sabinas son äntligen fått hjälp. Hon erkänner dock till Samhällsnytt att hon blev tvungen att ”förminska” hans symptom för att få komma in på vårdcentral. Väl på vårdcentralen har det visat sig att pojken har en urinvägsinfektion och behöver behandling med antibiotika.

Lundström är kritisk till sjukvården, men är samtidigt överväldigad och tacksam för all hjälp hon har fått:

– Folk har hört av sig från hela Sverige och även från utlandet – från Italien, Ryssland och andra länder – med tips om hur man kan sänka feber osv. Jag är väldigt tacksam för det.

Emellertid fortsätter Socialstyrelsen att arbeta under etiska riktlinjer för triage i krissituationer – eller enklare sagt på riktlinjer om vilka patienter som ska lämnas att dö när sjukvården ska överbelastas under den kommande epidemin. Samhällsnytt söker Universitetssjukhuset Skåne i Lund för en kommentar.

LÄS ÄVEN: Kommer Stefan Löfven att nekas respiratorplats?