Den spanska staden Madrid tvingas återbetala de 1,7 miljoner euro i böter som delades ut till invånare under Spaniens lockdown i inledelsefasen av covidpandemin.

I juli 2021 förklarades de åtgärder som vidtogs i början av ”larmtillståndet” under covidutbrottet i Madrid olagliga av den spanska författningsdomstolen. Detta inkluderar restriktioner som att invånare tvingades vara instängda i sina hem under en så kallad ”lockdown”.

Domstolen slog fast att regeringens åtgärder inte var lagliga eftersom de borde ha antagits under ett strängare undantagstillstånd som kräver parlamentariskt godkännande.

Förra torsdagen meddelade Inmaculada Sanz, ordförande för Madrids kommunfullmäktige, att alla pengar ska återbetalas till personerna som under perioden bötfälldes för att ha brutit mot stadens covidrestriktioner. Och nu i veckan gjorde Madrids kommunfullmäktige tillkännagivandet officiellt.

Delade ut böter om totalt 1,7 miljoner euro

Inmaculada Sanz uppgav att han hoppas att återlämnandet av pengarna till de bötfällda inte kommer ta lång tid – men att det kan komma att bli lite längre väntetid för alla böter som gått igenom rättssystemet till skillnad från böterna som betalades omgående efter utfärdandet.

De 1,7 miljoner euro i böter som samlades in av Madrids kommunala polis – efter att ”larmtillståndet” utlystes i mars 2020 – kommer att betalas tillbaka till de över 5 600 personer som fick böter på 600 euro, eller 300 euro om de betalades omgående, för att ha brutit mot restriktionerna under pandemins inledande stadium, rapporterar El Mundo.

LÄS ÄVEN: Spanien klassar covid som vanlig influensa – uppmanar övriga EU att följa efter