Risken att drabbas av D-vitaminbrist är stor för mörkhyade personer och särskild för mörkhyade kvinnor som dessutom bär heltäckande klädsel. Det rapporterar SVT Nyheter.

Evolutionen har på olika sätt genom årtusendena anpassat människan för lokala klimatförhållanden. Det gäller exempelvis pigmenteringen, som vid sidan av att ge huden olika färg också utgör en solskyddsfaktor avpassad för den mängd solljus som strålar ned på jorden på olika breddgrader.

En viss mängd solljus är nyttig, bland annat för kroppens produktion av D-vitamin, medan för mycket – eller för lite – solljus kan vara skadligt.

När människor i ett slag förflyttar sig över jorden hänger evolutionen inte med och problem uppstår. I det soldränkta Australien är exempelvis hudcancer ett stort problem bland de ljushylta brittiska ättlingarna men inte hos den aboriginska urbefolkningen.

Här i Norden är D-vitaminbrist inte ett så stort problem inom den ljushyade nordiska urbefolkningen men väsentligt större bland mörkhyade personer som inte är anpassade för vårt klimat. När dessa personer dessutom har kulturella/religiösa sedvänjor om att man inte får visa någon hud ökar problemet ytterligare.

Andelen personer med mörk hud och med den här sortens sedvänjor har på grund av invandring ökat kraftigt i Sverige de senaste decennierna och därmed också problemen med D-vitaminbrist. Kunskaperna om hur man kompenserar för bristen på solljus med D-vitamintillskott är ofta också dålig inom dessa grupper.

SVT har intervjuat Sahra Cabdirahman Barkhadle bosatt i Borlänge sedan 15 år. Hon är född i Somalia och täcker sig med slöja. Det svenska vintermörkret påverkar hennes hälsa negativt.

– Man känner sig sjuk hela tiden. Man känner sig orkeslös och har inte lust att gå ut, berättar hon för SVT Nyheter Dalarna.

Även psykiskt tycker Sahra att det är ”betungande” att bo i Sverige med dess kalla väder. Det är däremot inte något som kan åtgärdas med vitamintillskott.

En annan grupp som löper förhöjd risk att drabbas av D-vitaminbrist är vegetarianer och veganer. D-vitamin är fettlöslig och kost från växtriket innehåller betydligt mindre fetter som D-vitamin kan bindas till.

Allvarligt D-vitaminbrist kan leda till sjukdomen Rakitis, populärt kallad Engelska sjukan. Den medför en uppmjukning och deformering av skelettet som kan vara svårt handikappande.