Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kan bristande språkkunskaper hos personal inom äldreomsorgen ha bidragit till bristfällig vård och därmed massdöd i covid-19. Detta eftersom man inte lyckats få medarbetare att ta till sig skriftlig smittskyddsinformation. Försök med filmer har istället gjort.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur personal inom äldreomsorgen har dålig svenska. I slutet av april lyfte professorn, smittskyddsexperten och tidigare chefsepidemiologen på Folkhälsomyndigheten, Johan Giesecke, frågan att spridningen av viruset på äldreboenden kan tillskrivas den stora andelen nyanlända migranter i personalen som inte förmår ta till sig smittskyddsinformation på svenska.

LÄS ÄVEN: Hälften av personalen i äldreomsorgen talar inte svenska – har lett till livsfara för de gamla

Med 5532 bekräftade dödsfall i COVID-19 går nu IVO ut och hävdar att de i flera år har belyst problemet med personal inom äldreomsorgen som inte behärskar det svenska språket tillräckligt bra. Myndigheten berättar att verksamhetschefer inom äldreomsorgen vittnar om kommunikationssvårigheter.

Enligt Anna Karin Nyqvist som är enhetschef hos IVO ska verksamheter ha haft svårt att få medarbetare att ta till sig information om coronasmittan.

– Det fanns särskilda utmaningar med att få ut information till medarbetare eftersom det var svårt att förstå på grund av språkförbistringar, säger Nyqvist till TT.

Vill inte svara om språkbrist är orsaken

Men när Nyqvist får frågan hur dessa utbredda språksvårigheter har påverkat smittspridningen och därmed massdöden inom äldreomsorgen väljer hon att inte svara utan hänvisar till en framtida granskning.

– Det är möjligt att vi ser sådana saker när vi går vidare och gör en fördjupande granskning eller när vi gjort en ordentlig sammanställning av svaren från medicinskt ansvariga sjuksköterskor. Vi har sett sådana problem i andra typer av tillsyner tidigare, säger Nyqvist.

Tvingades ta fram instruktionsfilmer 

Det framgår även att med anledning av de utbredda språkbristerna har verksamheter runt om i landet fått använda nya utbildningsmetoder. Istället för textmaterial har man varit tvungna att ta fram instruktionsfilmer som praktiskt visar hur man ska hantera risken för smitta och förhindra smittspridning.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har fått frågan om språkbrister inom äldreomsorgen. Hon tänker inte utvärdera vilken roll detta har spelat in i massdöden vid landets äldreboenden eftersom det enligt henne är ”för tidigt att redan nu dra långgående slutsatser”.

Ekström tonar istället ned problematiken genom att byta fokus till att pandemin har visat att det behövs satsningar på äldreomsorgen. Men vad detta innebär mer konkret är oklart.

LÄS ÄVEN: SD-förslag: Inför obligatoriskt språktest inom äldreomsorgen

authorimage