tiggare

Faksimil Facebook

Inrikes

Danderyd tredje kommunen i Stockholms län som inför tiggeriförbud

Publicerad 10/15/2019
Annons

Efter att både Lidingö och Täby klubbat igenom lokala tiggeriförbud utökades listan på måndagskvällen med Danderyd efter ett beslut i kommunfullmäktige. Nu är det totalt tre kommuner i Stockholms län som har olika former av tiggeriförbud.

Efter en debatt i kommunfullmäktige, som till stor del handlade om ifall personer som erbjuder sorteringshjälp vid återvinningsstationer utgör en ordningsstörning eller inte, togs beslutet.

– Det var ett tydligt för ett förbud mot ett tiggeri. Jag var osäker om det kulle gå igenom eller inte. Men jag vet att många Danderydsbor vill att det ska vara ett förbud, framförallt kvinnor och äldre personer, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).

LÄS ÄVEN: Klart: Lidingö första kommunen i Stockholm med tiggeriförbud – SD avgjorde

– Det är inte försvarbart att vi ska lägga tid och kraft att jaga bort de få tiggare vi har i kommunen. Det är bara populistisk symbolpolitik, vi har problem med trygghetsfrågor i vår kommun. Men det handlar inte om tiggare utan inbrott och drogkonsumtion, säger Socialdemokraternas gruppledare Jenny Åkervall.

Innan förbudet kan implementeras formellt måste det dock först godkännas av länsstyrelsen. Med största sannolikhet kommer allt att vara klart till januari.

LÄS ÄVEN: Ja till utökat tiggeriförbud i Täby med Sverigedemokraternas hjälp

Då det rör sig om en ordningsföreskrift kan personer som bryter mot förbudet endast avvisas från platsen och inte bötfällas.

– Detta innebär att man kan prata med de personer som bryter mot förbudet. Vissa kommuner har infört böter men det gör inte vi. Det kommer räcka med att en väktare avvisar personen från platsen, säger Hanna Bocander.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons