Det kan komma att bli förbjudet i Danmark att göra satir av islam. Det rapporterar danska BT.

Bakgrunden är ett lagförslag som den S-ledda regeringen i Danmark just nu arbetar med vilket syftar till att stoppa ”återkommande koranbränningar”.

– Vi önskar få slut på dessa återkommande smädande bränningar, som Paludan och ett fåtal människor runt honom ägnat sig åt. Det är vårt politiska mål, säger danska Socialdemokraternas politiske ordförande Christian Rabjerg Madsen.

Kan förbjuda Muhammedkarikatyrer

Men koranbrännarförbudet kan även komma att innebära ett förbud mot andra former av satir av eller kritik mot islam. Den danska statsministern Mette Frederiksen fick vid en pressträff igår frågor om huruvida den planerade lagen även kommer drabba satirteckningar av profeten Muhammed av den typ franska Charlie Hebdo uppmärksammats för. En fråga hon inte ville besvara.

– Det är mer förnuftigt och klokare att diskutera lagförslaget när regeringen är klar med lagförslaget, svarade hon.

LÄS MER: Rasmus Paludan om Ulf Kristersson: ”Han är sinnessjuk”

Det är inte bara den danska statsministern som duckat frågan. Även Rabjerg Madsen har fått upprepade frågor om det i framtiden kommer bli förbjudet att göra karikatyrer av den muslimske profeten, men undvikit att svara.

”Anmärkningsvärt”, menar BT:s journalist och politiske kommentator Joachim B. Olsen som tycker att regeringen bör kunna svara på vad den planerade lagen ”rent konkret” kommer innebära.

Svenskt förbud

Även regeringen i Sverige vill ändra lagen för att förbjuda koranbränningar. I det fallet handlar det om en inskränkning av ordningslagen så att polisen kan neka demonstrationstillstånd för den som tänkt skymfa islam.

Både när det gäller Sverige och Danmark handlar inskränkningarna i yttrandefriheten om att anpassa sig till krav från islamister och militanta muslimer. I det svenska fallet hoppas man genom ett förbud även underlätta en Nato-anslutning.

– Andra vill använda Sverige som en scen att sprida hatiska budskap. Det kan både vara svenska medborgare och människor som kommer till Sverige och använder svensk yttrandefrihet för egna syften. De drar in Sverige i internationella konflikter på olika sätt, sade den svenske statsministern Ulf Kristersson tidigare i månaden.

Den gångna helgen riktade terrorgruppen Al-Qaeda dessutom förnyade hot mot Danmark och Sverige med anledning av koranbränningarna, vilket ökat pressen på de båda regeringarna att islamanpassa sina länder.

LÄS ÄVEN: Kristersson om Paludan: ”Ingen allmän rättighet att utnyttja Sverige”