Danmark är det land i Norden som hunnit vaccinera störst andel av sina medborgare. Nu söker man samarbete med andra länder i det fortsatta vaccinarbetet. Men Sverige är inte aktuellt som samarbetspartner eftersom hanteringen av covid-pandemin här framhålls som “ett skräckexempel”.

Trots att både Danmark och Sverige styrs av socialdemokrater är det mycket som skiljer i den praktiska politiken. Danmark har bland annat utmärkt sig för en betydligt stramare invandringspolitik och högre krav på de som invandrar jämfört med Sverige.

Mångdubbelt fler dödsfall i Sverige

Men även strategierna för att minska spridningen av corona skiljer sig markant åt, något som återspeglar sig i dödstalen där Sverige med sina 13 000 dödsoffer ligger skyhögt över Danmarks 2 300 även om siffran viktas mot befolkningsmängd.

Förtroendet bland danskarna för Mette Fredriksens regering är därför också väsentligt högre jämfört med svenskarnas för JÖK-regeringen Löfven. Den svenska smittskyddsstrategin framhålls nu på samma sätt som den svenska invandringspolitiken tidigare gjort som “ett skräckexempel”. Ett samarbete med Sverige kring en vaccinationsplan anses därför otänkbart.

Inleder samarbete med Israel

I stället har den danska regeringen sträckt ut handen till Israel, det land i världen som kommit i särklass längst med att vaccinera sin befolkning mot covid-19. Statsminister Mette Fredriksen är nyligen hemkommen från ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Med på resan fanns även Österrikes förbunds­kansler Sebastian Kurtz. De två länderna vill tillsammans med Israel inleda ett samarbete om att utveckla, producera och distribuera covid-vaccin.

Frederiksen kritisk mot EU-kommissionen

Beslutet kommer i spåren av att Frederiksen kritiserat EU-kommissionen för att vara alltför långsam i sina leveranser av vaccin och inte klara av det uppdrag man åtagit sig.

– Vi inleder nu ett samarbete med Israel om en mera långsiktig vaccin­strategi, vilket förhoppningsvis innebär att vi kan få fler människor att vaccineras mycket snabbare än tidigare, förklarar Mette Frederiksen för de danska medierna.

Samtidigt blir det ny mark att bryta även för Israel. Även om man ligger i framkant i vaccinationer så har man i nuläget ingen egen vaccintillverkning. De verksamma beståndsdelarna i Pfizer-Biontechs vaccin har köpts in från Tyskland.

EU-kommissionen slår tillbaka

Att Danmark och Österrike nu “går över ån efter vatten” i vaccinsammanhang irriterar den i sammanhanget överkörda EU-kommissionären. I en kommentar till uppgifterna hävdar EU-kommissionär Thierry Breton med ansvar för EU:s vaccinproduktion att det inte behövs fler vaccin och att EU är bäst på att leverera.

– Utmaningen är inte att utveckla nya vacciner. Vi har snart fyra vacciner i EU och ett femte på väg. Det vi behöver är industriell kapacitet. Sanningen är att den överlägset största kapaciteten finns i Europa och USA. Punkt. Inte i Israel. Inte i Saudiarabien. Inte i Ryssland.

Samarbete med “skräckexemplet” Sverige politiskt självmord

I Danmark är meningarna delade. Medan vissa kritiserar regeringens agerande menar andra bedömare att det gynnar Socialdemokraterna att Frederiksen agera proaktivt och framstår som handlings­kraftig i sin omsorg om danskarnas liv och hälsa inför hotet från pandemin.

Det är också et av skälen till varför det är otänkbart för Frederiksen att inleda några vaccinsamarbeten med Sverige. Landet norr om Öresundsbron ses samfällt av danskarna som ett skräckexempel på hur illa man kan hantera virusepidemin. En utsträckt hand över sundet skulle straffa sig i sjunkande opinionsstöd.

Ungern bäst i EU

Även om Danmark ligger före Sverige vad gäller smittskyddsstrategi och andel av befolkning som vaccinerats är man långt ifrån bäst i klassen. Det är i stället Ungern. I stället för beröm får landet kritik för detta eftersom man rundat EU och köpt vaccin från Ryssland och Kina.

Dessa vacciner anklagas för att inte vara lika säkra som de som distribueras med EU-kommissionens goda minne. Huruvida det stämmer eller inte är oklart. Påståendena grundar sig på att de utomeuropeiska vaccinerna inte har testats av EU:s läkemedelsmyndighet EMA. De kan således vara bättre, sämre eller lika bra som de vacciner som godkänts.