Rasmus Paludan (2)

Rasmus Paludan. Foto: Faksimil Facebook

Utrikes

Dansk partiledare döms till fängelse efter islamkritik

Publicerad 6/26/2020
Annons

På torsdagen rapporterade dansk media att Rasmus Paludan, partiledare för det danska invandrings- och islamkritiska partiet Stram kurs, döms till ett fängelsestraff. Paludan berättar för Samhällsnytt att det är en politisk dom som strider mot rättspraxis.

Bakgrunden till fängelsestraffet är att politikern vid ett torgmöte i Frederikssund slagit fast att islam inte är förenligt med det danska samhället. Det har han gjort genom ord som, ”det mycket låga muslimska kulturavfallet”.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”

Vidare stod Paludan anklagad för ytterligare 13 brott. En av dessa punkter är att Paludan misstänkts ha utsatt en man för livsfara när han med sin bil försökte fly från en konfrontation. Åklagaren Susanne Bluhm ville se Paludan fängslad ovillkorligt i 40 dagar om han fälldes för brottsanlagelserna.

”Nedsättande och förnedrande mot befolkningsgrupp”

Domstolen visade förståelse för Paludans hotbild och gav honom straffrihet för flykten. Men uttalandet att danskar inte kan samexistera med muslimer anser rätten är ärekränkning.

Paludan döms till fängelse i tre månader. En månad av fängelsestraffet är ovillkorlig vilket innebär att han tvingas avtjäna minst en månad. Vidare förbjuds Paludan att arbeta som advokat i tre år och får inte köra bil i ett år.

– Domstolen fann att den tilltalades uttalanden var nedsättande och förnedrande mot befolkningsgrupp, berättar domare Line Bjørklund för Jyllands-Posten.

Nedan följer ett axplock av scener från Stram kurs torgmöten runt om i Danmark.

Paludan till Samhällsnytt: ”Politisk dom”

På torsdagen kontaktade vi Paludan för att höra om hans syns på domslutet. Han uppgav att domen redan är överklagad till landsretten, det vill säga Danmarks motsvarighet till hovrätten.

– Det är en rent politisk dom eftersom rättspraxis tydligt talar mot det faktum att mina uttalanden är olagliga, slår Paludan fast.

Partiledaren nämner i samtal med Samhällsnytt också att den som döms till fängelse kortare tid än sex månader brukar få avtjäna straffet i hemmet med fotboja, en praxis som Paludan nekas.

LÄS ÄVEN: Rasmus Paludan: ”Danskarna kommer att bli en minoritet och det kommer inte bli kul”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons