Dansk polis åtalar 14 personer för delning av halshuggningsvideo

83 Shares

I samband med att en ung norska och en ung danska hittades halshuggna i Marocko florerade en film av de brutala morden på sociala medier. Danskt rättsväsende går nu hårt åt spridningen av denna.

– Det är inte bara straffbart, det är också kränkande mot både offren och släktingar och det kan vara en våldsam och djupt obehaglig upplevelse för både barn, unga och vuxna att se, uppgav dansk polis på torsdagen i samband med en uppmaning om att radera filmen.

Tolv personer åtalades för att ha spridit videon under särskilt försvårande och obefogade omständigheter. De övriga två åtalades för att offentligt och uttryckligen ha stött en terrorhandling. Sex av de åtalade är mellan 13 och 18 år gamla.

Mordet på 28-åriga Maren Ueland och 24-åriga Louisa Vesterager Jespersen nära staden Imlil vid Atlasbergen, där vännerna var på en vandringstur, chockerade många. Videon som spreds visade en av kvinnorna bli halshuggen medan hon skrek. Marockansk polis har åtalat ett flertal personer som ska ha haft samröre med morden – bland andra fyra huvudmisstänkta som i en video svurit trohet till Islamiska staten.

83 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.