“Ett paradigmskifte” – så betecknas det L140-paket med lagar för en stramare invandringspolitik som det danska parlamentet – Folketinget – på torsdagen med bred majoritet röstade igenom. Såväl de borgerliga regeringspartierna som Dansk folkeparti och Socialdemokraterna har ställt sig bakom förändringarna.
Det var i november förra året som den borgerliga regeringen och stödpartiet Dansk Folkeparti presenterade en migrationspolitisk överenskommelse. På torsdagen antogs den formellt som ett antal lagar av parlamentet.
Den mest uppmärksammade delen av paketet är den som handlar om att placera migranter med avslag och utvisningsdömda kriminella på den obebodda ön Lindholm, något som Samhällsnytt tidigare rapporterat om.
Vidare sänks vissa bidrag till migranter och en möjlighet att sätta ett tak för hur många anhöriginvandrare som tillåts invandra införs, som kan aktiveras om man anser att antalet under en period befaras bli större än vad landet klarar att hantera integrationspolitiskt och i andra avseenden.
Uppehållstillstånd blir som regel tillfälliga och det blir också lättare att återkalla dem och att säga nej till förlängning. Det ska inte längre räcka att man har en anknytning till den danska arbetsmarknaden när ett uppehållstillstånd prövas för att inte få avslag.
Förändringarna kallas av Dansk Folkeparti, som varit pådrivande, för “ett paradigmskifte”. Det som åsyftas är en återgång till ett traditionellt synsätt på asyl och flyktingar där dessa primärt inte ska integreras i det danska samhället utan återvända hem så snart förhållandena i hemlandet medger.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.