På tisdagen genomförs den senaste konsekvensen av Sveriges så kallade öppenhet mot omvärlden, samma slags ”öppenhet” som även inneburit att allt fler låser in sig och känner sig otrygga i sina bostadsområden och hem, då den skenande brottsligheten fått Danmark att sätta upp gränskontroller norrut.

Efter att under lång tid ha bevittnat och förfärats över utvecklingen i Sverige tog den danska regeringen i oktober beslutet att införa gränskontroller mot Sverige med syfte att förhindra rörligheten av personer kopplade till organiserad brottslighet och terrorism.

LÄS ÄVEN: Danmark inför gränskontroll mot Sverige – vill stoppa våldsexporten

Gränskontrollerna kommer att ske för de som reser in i Danmark från den svenska sidan och kommer att genomföras vid Öresundsbron och vid färjedestinationer så som Fredrikshamn, Grenå och Helsingör. Dock handlar det inte om några fasta kontroller vid gränsövergångarna utan om stickkontroller.

– Vi går målmedvetet efter den organiserade brottsligheten. Och målsättningen är att allmänhetens resande ska påverkas så lite som möjligt av gränskontrollerna, säger Lene Frank, som är polisdirektör på den danska polisen, i ett pressmeddelande.

Vid kontrollerna måste man kunna uppvisa en giltig id-handling, vilket räcker med ett körkort för nordiska medborgare, för övriga krävs ett giltigt pass.

– Det ska inte vara så att man kan resa från Sverige till Danmark och placera dynamit i Köpenhamn, sa Mette Frederiksen på en presskonferens den 14 augusti.

– Vi ser att kriminaliteten som drabbar Köpenhamn har ett samband med det som skett i Sverige, det är därför vi behöver gränskontroll.