Den grova brottsligheten i Danmark ”har en allvarlig etnisk slagsida”. Det säger landets statsminister Mette Frederiksen (S). Invandringen är anledningen till att allt hårdare straff nu införs i det nordiska grannlandet.
– Det fanns en tid i Danmark när vi inte behövde särskilt hårda straff, säger hon.

Under veckan presenterade den danska regeringen ett nygammalt så kallat gängpaket. Sammanlagt 39 punkter som syftar till att skapa ett tryggare danskt samhälle.

– Oavsett var man bor i Danmark och oavsett vem man är så ska man självklart kunna känna sig trygg när man går ut genom ytterdörren. Så är det dessvärre inte idag. Idag har nästan var tredje boende i de särskilt utsatta områdena upplevt gängkriminalitet i deras grannskap, sade statsminister Mette Frederiksen vid en pressträff.

LÄS ÄVEN: Mette Frederiksen: ”För många invandrare kan inte sköta sig”

I stora drag är det samma åtgärder som presenterades redan förra sommaren, men som då aldrig röstades igenom av Folketinget. Det handlar både om nya brottsrubriceringar och hårdare straff, och om program för att få bort ungdomar från gängmiljöerna.

Dessutom ska dömda utlänningar snabbare utvisas, heter det.

”Allvarlig etnisk slagsida”

Mette Frederiksen passade under pressträffen i tisdags på att påpeka att situationen i Danmark, med tilltagande kriminalitet, kan knytas till invandringen.

– Det fanns en tid i Danmark när vi inte behövde särskilt hårda straff. För vi hade inte så mycket kriminalitet. Det var så Danmark var en gång i tiden. Vi har varit det land i världen som hade lägst kriminalitet. Och därför har vi inte behövt hårda straff, sade hon.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven: ”Vore likadant i utsatta områden om svenskar bodde där”

– Det har tyvärr ändrat sig. Det hänger olyckligtvis samman med utlänningspolitiken. Det har skett en stor förändring av brottsbilden, och därför har vi behövt skärpa straffen i flera omgångar.

– Man måste inse att den brutalisering vi ser av våldsbrottsligheten, den kan vi i statistiken se har en etnisk slagsida. En allvarlig etnisk slagsida.

Sverige som varnande exempel

18 gängrelaterade skjutningar och fyra mord. Det blev resultatet i Danmark för 2022, enligt den danska polisens statistik.

Jämfört med 391 skjutningar och 62 ihjälskjutna i grannlandet Sverige samma år, så kanska det inte uppfattas som särskilt mycket. Men justitieminister Peter Hummelgaard är trots det allt annat än nöjd.

Justitieminister Peter Hummelgaard. Foto: Danmarks regering

– Vi vill inte ha en svensk situation i Danmark. Vi har lyckats sätta riktigt många gängmedlemmar bakom lås och bom. Det är bra, men det är fortfarande inte tillräckligt, sade han under pressträffen.

Därefter riktade han sig direkt till de kriminella gängen, med något som nästintill påminde om en krigsförklaring.

– Mitt budskap till gängen är tydligt: Ni kommer inte få terrorisera vanliga människor i fred. Det finns en stark politisk önskan om att slå ned på era kriminella aktiviteter, och polisen kommer flåsa er i nacken. Oavsett ni blåser människor på deras pengar eller utövar våld mot oskyldiga danskar, sade han.

– Gängmedlemmar ska spendera mer tid bakom galler och mindre tid bland vänner, sade justitieminister Peter Hummelgaard.

LÄS ÄVEN: Liberal kompromiss kring Mettes asylmottagande i Rwanda