slöja-hijab-danmark

Marwan Mohamad, CC BY-SA 4.0 / © 2004 by Tomasz Sienicki, tsca#sdf.lonestar.org – GFDL

Utrikes

Danskt förslag om förbud mot slöja i skolorna

Publicerad 8/25/2022
Annons

En kommission som den danska regeringen tillsatte tidigare i år rekommenderar nu att så kallad huvudduk förbjuds i landets skolor. Man hänvisar till att muslimska och danska barn delas upp.

Förutom att barnen delas upp anser Kommissionen för den glömda kvinnokampen att slöja antyder att muslimska barn är annorlunda än etniskt danska flickor.

LÄS ÄVEN: Muslim fick inte jobba med slöja – nu får hon 75 000

– Vårt fokus är att se till att tjejerna, som inte har samma friheter som vi andra, får dem. Något som tar mycket plats är frågan om huvudduken och tjejer som bär den i väldigt tidig ålder, säger Christina Krzyrosiak Hansen, kommissionens ordförande och socialdemokratisk borgmästare i kommunen Holbæk.

Kommissionen tar dock inte ställning till hur förbudet ska tillämpas i skolan, det får regeringen och riksdagen besluta om.

Om ett nationellt förbud mot slöja inte går att införa föreslår kommissionen att man i stället förbjuder alla religiösa symboler i skolan.

Kontroll av muslimska friskolor

Kommissionens uppdrag har varit att undersöka hur man kan undvika social kontroll av flickor och kvinnor i invandrarmiljöer. Den slutgiltiga rapporten ska vara klar nästa år men redan nu presenterar man förslag på hur man kan förbättra barndomen för flickor från etniska minoriteter.

LÄS ÄVEN: Ta av slöjan eller åk hem – inte svårare än så

Bland de övriga punkterna kommissionen föreslår finns skärpt kontroll av muslimska friskolor, kommunala beredskapsplaner mot hedersrelaterad social kontroll och kurser om modern dansk barnuppfostran för utvalda etniska minoritetsföräldrar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
359Lämnade in upphittad 500-lapp – får 14 000 i böter i stället för hittelön
Annons