tull gränskontroll danmark 734663
InrikesUtrikes

Danskt lagförslag: inför permanent gränskontroll mot Sverige

Publicerad 2/19/2019
Annons

Det är den danske ledamoten Martin Henriksen (DF) som lägger förslaget. Kontrollen ska isåfall gälla alla gränsövergångar, exempelvis färjorna mellan Helsingör och Helsingborg samt trafiken över Öresundsbron.

Under 2016 införde Sverige ID- och gränskontroll vid den svensk-danska gränsen. Kontrollerna har dock i flera omgångar kritiserats hårt, bland annat internt, för att vara otillräckliga, underbemannade och full av hål.

LÄS MER: Gränspolisen slår larm: ”Vi har allt annat än kontroll”

Enligt det danska förslaget ska kontrollen gälla i båda riktningar, till skillnad från idag där det bara är inresande till Sverige som kontrolleras.

– Det är inte någon hemlighet att vi är bekymrade över att den svenska utlänningspolitiken, som vi anser är extremt olämplig, och som har gjort att det har kommit riktigt många människor till Sverige. Det gör också att det uppstår situationer i Sverige som vi måste skydda oss emot, säger Martin Henriksen till TT.

– Vi ser gärna att det införs så snabbt som möjligt, också för att vi tror att det kommer ha en god effekt på storstadsområdet säger Martin Henriksen till DR.

Ska förhindra svensk kriminalitet
Dansk Folkeparti skriver i förslaget att gränskontrollen kommer kunna förhindra svensk kriminalitet från att korsa gränsen.

Men enligt Michael Randropp, talesperson för Kystbanen, kommer pendlare känna av större konsekvenser.

– Risken är markant färre avgångar och längre restid, och det betyder att det är flera som kommer kasta in handduken och säga, nu orkar vi inte mer.

LÄS ÄVEN: Sverige saknar fullgott gränsskydd nattetid: ”Behövs mest dag och kväll”

Men det avfärdas av Martin Henriksen som menar att pendlare inte behöver oroa sig.

– Man ska låta bli att se spöken på ljusan dag. Gränskontrollen kommer vara i Danmarks och huvudstadsområdets intresse, säger han och noterar att gränskontrollen mot Tyskland också möttes med skepsis.

– Nu har den gränskontrollen varit igång ett bra tag och oron föll på skam. Det fungerar riktigt bra och det finns i princip inga problem. Så det ska nog fungera bra även vid den svenska gränsen, avslutar Henriksen.

SD enda parti som ville se förstärka gränser
När ID- och gränskontrollerna infördes var SD enda parti som vill permanenta den lagen, vilket fortfarande är fallet. Utöver det har de, sedan de kom in i riksdagen, budgeterat för ökade resurser till polis, bland annat för gränskontroller.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons