➤ KRÖNIKA Julen närmar sig med stormsteg. Julen är årets viktigaste högtid, den händelse som barnen ser fram emot med spänd förväntan under större delen av året i hopp om att Jultomten ska komma med de underbara gåvor de har önskat sig.

Vuxna associerar i stället ordet Jul med andra ord som familj, frid, glädje… Men är Jul bara det?

Jag minns att de flesta familjer, när jag var barn, vid sidan av julgranen brukade arrangera Jesu födelse med en krubba i hemmet. Vissa av dessa krubbarrangemang var verkliga konststycken. Mina mor- och farföräldrar brukade skapa sin egen julkrubba hemma: stjärnprytt blått papper användes som bakgrund och skulle föreställa himlen, många olika figurer (såsom herden, smeden, slaktaren osv.) placerade i och kring små hus gjorda av papier maché, små lampor drogs genom de små husen för att skapa vackra ljuseffekter och i mitten av allt stod krubban med Jesusbarnet, jungfru Maria, Josef, oxen och åsnan. Scener med Jesu födelse arrangerades inte bara hemma utan även i skolan och på många offentliga platser.

Tyvärr verkar denna gamla tradition på senare år mer och mer ha gått förlorad. I många skolor arrangeras inte längre några scener från Jesu födelse, detta på grund av ett nihilistiskt och löjligt sätt att tänka i enlighet med vilket Man måste avlägsna symbolerna för sin egen religiösa identitet för att inte förolämpa andra kulturer.

För några dagar sedan, i Milano, anordnade en skola en fest, som var tänkt som en julfest för eleverna, genom att kalla den för ”festernas fest”, genom att på så sätt undvika varje direkt referens till jul i syfte att inte förolämpa åskådare tillhörande andra religioner.

Detta är en absurd underkastelse. Att kasta ut jul symboler är ingen garanti för att vinna någons respekt, det skapar ingen inkluderande och välkomnande skola eller samhälle, det hetsar bar mot vår kultur, våra lagar och våra traditioner. Att använda ordet jul som symbol för vår tro och kultur, diskriminerar inte någon.

Italien ger efter sakta men säkert och det kommer att sluta som i de länder där statens sekularism ständigt åberopas, men bara mot kristendomens symboler. Som i Frankrike, där borgmästaren i Paris precis har tagit bort julmarknaden på Champs-Élysées, en av de vackraste i världen. Detta med hänvisning till att statens sekularism kräver det. Men samma borgmästare i Paris deltar varje år i ett institutionaliserat firande av slutet på Ramadan eftersom hon hävdar att det utgör en del av den franska kulturen.

Jag anser att tro är en väldigt privat och personlig sak. Var och en är fri att hantera sin egen relation med Gud på det sätt man själv vill. Du kan vara ateist, men du måste ändå ha respekt för ditt kristna ursprung och dess traditioner, för om du förnekar dem då förnekar du även dig själv.

För några dagar sedan skickade Giorgia Meloni, partiledare för ”Fratelli d’Italia”, ut en video med en vädjan till italienarna som jag instämmer i och som jag återger här eftersom jag inte kan hitta bättre ord än hennes för att uttrycka samma koncept som jag helhjärtat stödjer.

”Jag brukade klä vackra julgranar, jag är en mästare på att klä julgranar, men i år har jag ändrat allt. Från och med i år kommer jag att bli en skapare av julkrubbor och gestaltare av Jesu födelse i stället för en julgransdekoratör.

Jag har beslutat mig för att skapa julkrubbor när ingen annan lägre gör det. Jag har beslutat iscensätta Jesu födelse när man i skolor säger att detta inte får göras eftersom det förolämpar människor med en annan tro och kultur.

Jag kan inte riktigt förstå det, och jag grubblar över hur ett barn som föddes i en krubba kan förolämpa dig, hur en familj som flyr för att rädda det barnet kan förolämpa dig, hur min kultur kan förolämpa dig eftersom, oavsett om du tror på Gud eller inte.

I denna symbol finns samlade alla de värderingar som lade grunden för min civilisation. Jag tror på respekt eftersom denna symbol har lärt mig det. Jag tror på statens sekularism eftersom denna symbol har lärt mig det. Jag tror på livets helgd eftersom detta barn som föddes har lärt mig det. Jag tror på solidaritet eftersom denna symbol har lärt mig det. Det jag är finns i denna symbol.

Jag vill att min dotter ska veta det, jag vill att hon ska veta att julen inte bara innebär att köpa dyra presenter och äta mycket mat. Jag vill att hon ska veta att under julen högtidlighåller vi de dessa värderingar, och jag tror att även du bör förklara detta för dina barn.

Skapa en julkrubba, gör det tillsammans med mig. Låt oss i år allesammans ta herdens gestalt och iscensätta julkrubbans revolution”.

Jag önskar att denna vädjan kunde nå alla svenskar också och alla européer i allmänhet. Låt oss respektera och försvara vårt kristna ursprung och låt oss föra våra kristna traditioner vidare. Låt oss förklara för våra barn att vi firar jul därför att Jesus Kristus föddes den dagen. Det är viktigt.

En god jul tillönskar jag er alla.