Tennismatchen mellan Sverige och Israel i Davis Cup i september kommer att flyttas från Båstad till Stockholm. Arrangörerna befarar en upprepning av händelserna 2009 i Malmö då invandrare från Mellanöstern och den våldsbejakande svenska vänstern iscensatte omfattande judehatiska kravaller. Det berättar bland annat Barometerns ledarskribent Martin Tunström.

Malmös socialdemokratiska ledning med Ilmar Reepalu i spetsen fick 2009 skarp kritik för att gå judehatet till mötes när man straffade spelarna genom att låta dem spela på en publiktom arena samtidigt som man inte tog avstånd från den våldsamma antisemitismen i staden. Nu ser det ut som att samma undfallenhet visavi de judehatiska grupperna blir den lösning på situationen som väljs.

Nedan klipp från de scener som utspelade sig i Malmö 2009:

Tennisförbundet har meddelat att höstens landskamp mellan Sverige och Israel i Davis Cup flyttas från Båstad till Stockholm. Orsaken är att man befarar våld och kravaller från invandrargrupper med rötter i Mellanöstern där antisemitismen är djupt kulturellt och religiöst rotad. I likhet med 2009 tror man också att dessa grupper kan få eldunderstöd av den autonoma våldsvänstern.

Beslutet innebär att Båstad mister ett centralt evenemang och att en med förväntan emotsedd tennisfest förbyts i besvikelse. Det är oklart hur stort det ekonomiska avbräcket för Båstad blir när man nu går miste om den publikdragande matchen.

Enligt Martin Tunström på Barometern är flytten till Stockholm också rent sportsligt till nackdel för de svenska spelarnas spelstil men till fördel för de israeliska, då det blir ett byte till det hårdare underlaget i Kungliga tennishallen från Båstads grus.

Tunström uttrycker i sitt ledarstick kritik mot att Tennisförbundet nu är den aktör som viker ned sig. 2009 var man starkt kritisk till hur Malmös politiska ledning valde att gå antisemiterna till mötes, men nu är de alltså förbundet självt som agerar på samma undfallande sätt.

Davis Cup i Båstad har även tidigare varit skådeplats för politisk aktivism. 1968 lyckades man stoppa en match mot Rhodesia och 1975 gjordes försök att stoppa en match mot Chile, något som dock misslyckades trots uppbackning av kulturvänstern med Hoola Bandoola Band i spetsen som specialskrev låten ”Stoppa matchen” inför tennismötet.