Den som chefar för en statlig myndighet behöver inte jaga extrapriser i matbutiken. Generaldirektörerna på topp 10-listan tjänar mellan 178 och 142 tusen kronor i månaden och riskerar inte förlora jobbet på grund av pandemin.

Jämfört med de bäst betalda cheferna i de statliga bolagen – där Annemarie Gardshol i för sin urusla service utskällda Postnord är ohotad etta med en månadslön på dryga 583 000 kronor – tjänar de bäst betalda generaldirektörerna betydligt sämre. Gå i trasiga skor behöver de dock inte.

Sex år i följd har Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon toppat statliga löneligan. Efter den senaste löneförhöjningen från regeringen tjänar hon 178 600 kronor i månaden.

LÄS ÄVEN: Här är statliga bolagschefer med halv miljon i månadslön

Att lönen är hög motiveras med att Trafikverket har ansvar för många viktiga samhällsuppgifter. Bland annat ska alla vägar kontinuerligt skyltas om efter att beslut tagits på myndigheten om att sänka eller höja hastigheten med 10 km/tim.

Nyligen tog Trafikverket under Erixons ledning beslutet att engagera poliskåren i att bötfälla alla bilister som kör 5 km/tim för fort. Målet sades vara att stoppa hälften av alla bilförare i landet.

Ett annat viktigt uppdrag som kan motivera skattebetalarna att ge Trafikverkets generaldirektör en rejäl lön är dess ansträngningar för att höja bensinpriset. Här är målsättningen att få upp literpriset till 50 kr. Det blir inte så kännbart för Erixon men svårt att klara för de många svenskar som tjänar sämre.

Andra centrala uppgifter Trafikverket har på sitt bord är att ta fram körkortsutbildningar på arabiska med lockande titlar som ”Yalla körkort”. Samtidigt ska Erixon hinna med att reda ut de muthärvor som uppdagas på hennes myndighet och dra in vägunderhållet på långa sträckor.

Här är hela tio i topp-listan:

1. Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket, 178 600 kronor.
2. Anders Thornberg, rikspolischef, 175 600 kronor.
3. Nils Öberg, generaldirektör Försäkringskassan, 170 000 kronor.
4. Micael Bydén, överbefälhavare Försvarsmakten, 167 200 kronor.
5. Karin Westling Palm, generaldirektör Skatteverket, 164 200 kronor.
6. Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingen, 152 600 kronor.
7. Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen, 145 600 kronor.
8. Ole Petter Ottersen, rektor Karolinska Institutet, 145 300 kronor.
9. Dan Sjöblom, generaldirektör Post och telestyrelsen, 143 800 kronor.
10. Martin Holmgren, generaldirektör Kriminalvården, 142 400 kronor.

Källa: Publikt.