pittsburg-labour-83773
Utrikes

Delar av brittiska arbetarpartiet vägrar fördöma antisemitisk attack mot synagoga

Publicerad 11/4/2018
Annons

En lokalavdelning i det brittiska arbetarpartiet Labour röstade nyligen ner ett förslag om att fördöma den antisemitiska attacken mot en synagoga i Pittsburgh. Medlemmarna anser att det var för mycket fokus på ”antisemitism hit och dit” i uttalandet.

Efter den antisemitiska attacken i Pittsburgh som lämnade 11 personer döda presenterade Steve Cooke, sekreterare för Labours lokalavdelning Norton West, ett förslag om att fördöma attacken. Förslaget uttryckte att avdelningen skulle ”erkänna att antisemitism existerar i vårt samhälle och att attacken visar att antisemitismen växer internationellt”, att ”vi ska bekämpa antisemitismen oavsett var den växer fram” och att ”vi står solidariskt med judiska församlingar världen över”, rapporterar Independent.

Medlemmar i avdelningen uttryckte sig kritiskt mot Cookes förslag. Det krävdes att delar som refererar till antisemitism skulle avlägsnas, trots att angriparen ska ha sagt att ”alla judar måste dö” i samband med massakern.

Avdelningen röstade därefter om förslaget. Resultatet blev att endast två medlemmar önskade att anta det förslag som Cookes skrivit. Kritikerna menade att det var för mycket fokus på “antisemitism hit och dit” och förslaget lades sedan ned.

Cooke uttalade sig efter mötet på Facebook, där har kritiserade sina partikamrater. Han menar att liknande förslag som behandlat islamofobi och invandringskritiska uttalanden, inte alls fått detta bemötande med krav på att vara mindre specifik och istället referera till all form av rasism.

“Jag föreställde mig att förslaget jag presenterade på vårt möte i samband med den antisemitiska attacken i Pittsburgh skulle accepteras utan att ifrågasättas på detta sätt. Att vi tillsammans kunde kritisera den växande antisemitismen och att Labour som parti skulle leda vägen i att motsätta sig detta hat”, förklarar Cooke.

Steve Cooke uttalar sig på Facebook om att förslaget blev nedröstat.

Det är inte första gången som medlemmarna röstar emot Cookes förslag. Ett tidigare förslag om att utbilda partikamrater i antisemitism ifrågasattes och röstades ner.

Utbredd antisemitism i Labour

Tidigare under veckan har en annan lokalavdelning i Labour röstat för att ändra sitt uttalande kring attacken i Pittsburgh. Medlemmar i avdelningen Southend West krävde att ta bort en del uttalanden som löd: ”att erkänna att antisemitism existerar i vårt samhälle och att all form av antisemitism måste upphöra”. Även ”att partiet ska leda bekämpningen av antisemitism och att kämpa mot all annan rasism i samhället”. Delarna togs bort, rapporterar Independent.

Uppgifter om att krafter inom Labour strävar efter att förmildra retoriken kring antisemitism kommer samtidigt som Metropolitan Police i Storbritannien meddelat att de utreder flera partimedlemmar inom Labour för antisemitiskt hatbrott.

Partiledaren fick ursäkta partiet

Tidigare har partiledaren James Corbyn har under hösten gå ut med ett videomeddelande där han ber den judiska församlingen i Storbritannien om ursäkt för de antisemitiska vindar som blåser inom Labour.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons