I de nordöstra delarna av Skåne finns numera ingen polisnärvaro alls. Förklaringen är att de omfattande problemen med grov brottslighet i de invandrardominerade ’utsatta områdena’, främst i Malmö, slukar alla polisens resurser.

På grund av situationen i de brottsintensiva områdena har Skånepolisen tvingats flytta personal dit som egentligen ska tjänstgöra i övriga delar av länet. Från lokalpolitiskt håll är irritationen över avsaknaden av poliser stor.

Lars Johnsson (M), som är kommunalråd i Hässleholm är en av de lokalt politisk ansvariga som är kritisk. Bland annat har området kring stadens resecentrum förvandlats till ett centrum för narkotikahandel, en verksamhet som i frånvaro av poliser kan ske mer eller mindre ostört.

I Östra Göinge vittnar kommunalrådet Patric Åberg (M) om en liknande situation. Där finns för närvarande inte en enda polis. Samtliga konstaplar är utkommenderade till Malmö för att hantera den grova brottsligheten där. Han oroar sig över att brottsligheten nu ska öka i den egna kommunen.

Från polisen bekräftar man att det förhåller sig på det här sättet och att larmsignalerna från politikerna inte är domedagsretorik i valrörelsen för att vinna väljare på utspelen om fler poliser.

Pär Cederholm, som är chef för lokalpolisområde Hässleholm, är en av de som intygar att det kommunalråden säger stämmer. Han berättar att, förutom den grova brottsligheten i Malmö, åtgår också ett stort antal poliser till gränskontroller för att stoppa införsel av vapen, narkotika och illegal invandring.

Cederholm är inte bara oroad över den nu rådande polisiära situationen, utan även för att det ska bli värre. Han känner många poliskollegor som finner sin arbetsvardag så påfrestande att de överväger att säga upp sig.