macron-gula-vastarna-93773
Utrikes

Delseger för Gula västarna – Macron drar tillbaka höjning av bensinpriser

Publicerad 12/4/2018
Annons

På måndagskvällen beslöt den franska regeringen att backa från de impopulära prishöjningarna på bensin och diesel som lett till omfattande protester och demonstrationer de senaste veckorna. Höjningarna skulle ha trätt i kraft vid årsskiften men skjuts nu upp på obestämd tid.

Beskedet, som kommer efter ett sammankallat krismöte, är en helomvändning jämfört med vad som kommunicerades så sent som för några dagar sedan. Då var budskapet att politiken ligger fast och att man inte tänker ge efter för demonstrationerna.

LÄS MER: Historiskt stora demonstrationer mot president Macron i Frankrike

Uppgifterna är redan ute, även om det formella beskedet om inställda prishöjningar ska lämnas senare på tisdagseftermiddagen av premiärminister Edouard Philippe. Enligt uppgift planerar regeringen även andra åtgärder för att blidka demonstranterna, vilka är dock ännu oklart.

Stoppade höjningar av bränslepriserna har varit ett av proteströrelsen Gula västarnas huvudkrav. Ett annat krav som man ännu inte fått gehör för är en höjning av minimilönerna.

LÄS MER: Missnöje med höjt bränslepris och Macron – en död och över 230 skadade

De senaste dagarna har demonstrationerna kantats av våldsamheter och vandalisering. Detta efter att våldsbejakande vänsterextremister anslutit till demonstranterna.

Popularitetssiffrorna för president Emmanuel Macron fortsätter att falla och är enligt den senaste opinionsundersökningen nu nere på rekordlåga 23 procent. Stödet sjunker även kraftigt för premiärminister Edouard Philippe.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
628Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons