Enligt Anna Eshoo and Jerry McNerny, som sitter i energi- och handelskommittén, sprider Fox News tillsammans med uppstickarna One America News Network och Newsmax ”desinformation” och ”konspirationsteorier” och bör därför inte distribueras via tv-bolagens utbud.

I måndags skickade de två lagstiftarna från Kalifornien ett gemensamt brev till dussintalet företag som erbjuder sina kunder de tre nyhetskanalerna och frågade ifall de har för avsikt att ha kvar dessa i sitt utbud.

Bland företagen Eshoo och McNerny skrev till finns bland andra Googles moderbolag Alphabet, Amazon och Apple.

Duon anser att företagen borde släcka ned kanalerna för att de påstås ha spridit ”desinformation” i samband med presidentvalet i fjol och att de producerar material som leder till verklig skada.

Oroligheterna i Washington

Vidare heter det att nyhetskanalerna spelade ”en stor roll” i vad man betecknar som spridandet av farlig desinformation som ledde till det så kallade upproret i Washington den 6 januari.

I ett uttalande från Fox News säger man dock att enskilda kongressmedlemmar som pekar ut politisk retorik man inte gillar, och kräver att tv-bolag ägnar sig åt diskriminering av ståndpunkter, utgör ett dåligt prejudikat.

Även Newsmax har gjort ett uttalande i vilket man konstaterar att demokraternas attack på yttrandefriheten borde sända kallar kårar längs ryggraden på alla amerikaner samt att man rapporterat korrekt och rättvist kring valet och anklagelserna om valfusk.