biden-mobiltelefon

Foto t v: Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0

Utrikes

Demokraterna vill ’faktakolla’ privata sms om vaccin

Publicerad 7/20/2021
Annons

Grupper med kopplingar till Demokraterna och president Joe Bidens administration planerar att arbeta direkt med mobiloperatörer för att säkerställa att privata meddelanden användare emellan inte innehåller ”desinformation om vaccin”.

Enligt uppgifter kommer Vita huset att beteckna konservativa motståndare till kampanjen för covid-19-vaccinen som ”farliga och extrema”. Beslutet ska ha tagits efter att oppositionen protesterat mot Bidens administrations planer på att gå ”dörr till dörr” för att öka vaccinationstakten.

Enligt rapporten planerar Demokraterna att samarbeta med faktakollare mer aggressivt och även inleda samarbeten med mobiloperatörer för att övervaka att vad men betecknar som desinformation inte skickas mellan privatpersoner via sms och chattmeddelanden.

Det officiella skälet till övervakningen påstås vara att förenkla processen för de som kan ha svårt att vaccinera sig på grund av svårigheter med transport och dylikt.

Efterlyser utökad censur

I slutet av förra veckan fick Vita husets pressekreterare Jen Psaki stark kritik efter ett uttalande om att då användare stängs av från en viss plattform för att ha spridit påstådd desinformation om covid-19, bör dessa individer samtidigt även stängas av från övriga sociala medier.

Dagen innan hade Psaki redan avslöjat av administrationen arbetar med Facebook för att flagga ”problematiska” inlägg som ”sprider desinformation”.

När teorierna om att coronaviruset härstammade från ett labb i kinesiska Wuhan först dök upp bedömdes det utgöra desinformation av många så kallade faktakollare, något man sedermera fick ta tillbaka.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons