På söndagen mördades en 35-årig man i den tyska staden Chemnitz av migranter från Syrien och Irak. Ytterligare två invånare knivhöggs allvarligt men överlevde. Enligt uppgift ska de tre tyska männen ha försökt avbryta en pågående gruppvåldtäkt och sexuella trakasserier mot kvinnor.

Den uppgiften saknas i svenska msm-medier som DN, Sydsvenskan och GP. Där antyds i stället att mordet ska ha skett som en motreaktion på att tyska högerextremister attackerat migranter i staden.

Efter mordet mobiliserades via sociala medier snabbt en stor demonstration med runt 800 deltagare för att protestera mot det grova invandrarvåldet. Demonstranterna beskrivs av svenska medier som medlemmar i högerextrema grupperingar.

Andra källor talar om i huvudsak arga Chemnitz-invånare. Bland dem som arrangerade demonstrationen fanns däremot personer från nationsvänliga partiet AfD. En del fotbollshuliganer uppges också ha deltagit

Demonstrationerna fortsatte på måndagen med uppslutning av ännu fler personer än på söndagen. Uppemot 1000 personer ska ha deltagit. Vissa sammanstötningar ska ha rapporteras mellan demonstranterna och gäng med migranter i staden. Enstaka polisanmälningar ska ha gjorts från båda sidor.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska ha kallat demonstrationerna för olagliga och sagt att sådan ”intolerans mot människor som ser ut på ett visst sätt eller har en viss bakgrund” är något som hon inte tolererar. Det är oklart om Merkel kommenterat eller kondolerat mordet på den 35-årige Chemnitz-invånaren.

Tysk polis har gripit två personer misstänkta för mordet. Inledningsvis ville man inte gå ut med några uppgifter om de gripna men senare meddelades att det rör sig om en 23-årig syrier och en 22-årig irakier.

Blommor har i sorgdeltagande lagts ned på den plats där 35-åringen mördades.