john_gustavsson_byline_banner_640x180
Opinion

Den kommande bostadskraschen: ”Never let a crisis go to waste”

Publicerad 11/4/2017
Annons

➤ KRÖNIKA I min förra krönika konstaterade jag att Sveriges bostadsmarknad befinner sig i en bubbla. Men om det nu är en bubbla, och om vi nu snart kommer att få se en krasch (eller kanske till och med redan nu ser början på den), hur kommer ’sjuklövern’ då att reagera? Svaret på den frågan är också en del av svaret till varför bubblan tillåtits växa sig så stor: En bostadskrasch vore det ultimata sättet att för alltid förändra det svenska samhället.

I del 1 pratade jag om Irland, det land som jag adopterat som mitt nya hem, och hur fastighetskraschen där för snart 10 år sedan krossade landets ekonomi. När lån inte kunde betalas tillbaka drogs bankerna omkull, och de drog i sin tur med sig större delen av ekonomin i fallet.

Något Irlands regering kritiserades för på den tiden var att man bara hjälpte bankerna, inte husägarna. Staten tog över bankernas skulder och tillförde kapital så till den milda grad att Irland statsskuld tredubblades! Men den vanliga medborgaren som kämpade med huslånet fick ingen ”kapitalinjektion” – tvärtom höjdes skatter och avdrag sänktes.

Om Irland istället hade hjälpt husägarna betala av lånen, så hade bankerna ändå fått sina pengar tillbaka, samtidigt som husägarna sluppit drunkna i skulder. Detta skulle blivit en ”gräsrots-bailout” där pengarna fick gå från botten och uppåt, något som inte vore hälften så kontroversiellt som att ge bankerna pengar och hoppas att dessa pengar på något sätt skulle nå ’medel-paddy’. Självklart finns det goda argument även mot en sådan bailout (främst att man indirekt uppmuntrar ett oansvarigt ekonomiskt beteende från låntagarna).

Jag misstänker att det är en sådan bailout ’sjuklövern’ har planerat, fast med vissa modifikationer. Att rädda bankerna igen för andra gången på knappt 10 år är politiskt självmord, så om man behöver ”stimulera” ekonomin igen, då måste det ske från botten till toppen. Men om det är något ’sjuklövern’, och i synnerhet vänsterpartierna, tagit till sig, så är det vad Obamas gamla rådgivare David Axelrod en gång sa: ”Never let a crisis go to waste”.

Det mest logiska sättet att designa ett krispaket vore att hjälpa de som är mest skuldsatta och/eller har lägst inkomster i förhållande till sin skuld. Men varför göra det rakt av när man kan använda krispaketet för att en gång för alla tvinga på mångkulturalismen på de återstående homogena områdena i Sverige?

Det ’sjuklövern’ kommer göra är en variant av vad man gjorde i Nacka, där man köpte ett flertal hus till en polygamist och hans fruar och barn. Vid en bostadskrasch lär staten gå in och erbjuda husägare vars lån överstiger värdet på sina hus att få sälja husen till staten till ett pris högt nog att bli av med lånen – och därefter kommer husen hyras ut till naynlända migranter. På det viset kan man dels hävda att man erbjudit hjälp till fastighetsägarna och dels lösa det smärre problemet med att man inte har bostäder till alla nysvenskar som nyligen fått uppehållstillstånd.

Man kan även tänka sig andra varianter, där staten erbjuder nödhjälp i utbyte mot att svenska husägare går med på att hyra ut rum till migranter. Det gör väl inget om tonårsdottern får dela rum med Achmed – de är ju, åtminstone på pappret, i samma åldersgrupp!

Om det här låter absurt, så bör ni tänka på att svenska myndigheter redan idag köper bostäder åt migranter – Nacka må vara det värsta exemplet, men de är långt ifrån ensamma. Om du är en svensk ’sjuklöverpolitiker’ som anser att det är en bra idé att köpa bostäder åt migranter nu när priserna är höga, hur mycket bättre blir då inte den idén när priserna börjat sjunka?

För kommunerna blir detta också en vinstlott – istället för att leta dyra lägenheter att placera migranterna i, får staten köpa upp hus av medelsvensson som kommunerna sedan kan hyra relativt billigt (eller som staten hyr ut direkt till invandrarna). Och om du inte tror att någon skulle sälja till staten under de omständigheterna, så underskattar du hur desperata folk blir när räntan på bolånet börjar ticka uppåt.

I nästa del kommer jag dela några idéer för bostadspolitiken, dels som svar till bubblan samt även i största allmänhet. Tack för att ni läste, vi ses i kommentarsfältet (och på Facebook).

Detta är en opinionstext. Den återspeglar skribentens personliga åsikter.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons