Med drygt 5 000 döda sticker Sverige ut i såväl en nordisk som europeisk kontext och allteftersom andra länder öppnar upp igen, portas svenskar – även från de närmaste grannländerna där passunionen och rörelsefrihet över gränserna under decennier varit en självklarhet. I USA, där president Trump använt Sverige som ett skräckexempel både avseende invandringen och sedermera hanteringen av pandemin, har The New York Times nu myntat ett nytt uttryck: Pariastat.

Oroade över den svenska hanteringen av pandemin har Sveriges nordiska grannar stängt gränserna mot landet, skriver The New York Times. Medan övriga länder införde stränga karantänsregler, valde Sverige en betydligt mer liberal väg.

Man beskriver hur statsepidemiolog Anders Tegnell med flera inte är roade över omvärldens reaktioner och påstår att svenska folket har stigmatiserats av en internationell kampanj som syftar till att bevisa att Sverige valt fel väg. Från svenskt håll varnar man samtidigt för att grannländerna kommer att vara mycket mer sårbara ifall en andra våg kommer framåt hösten, detta då man tror att andelen immuna är högre i Sverige.

Experter i grannländerna uppger dock att den högre andelen immuna inte har kunnat bevisas medelst rigorösa tester.

”Ganska otroligt”

– Det är ganska otroligt, sa den före detta norska statsministern Gro Harlem Brundtland under en digital föreläsning i maj om antalet döda i Sverige kontra övriga Norden.

LÄS ÄVEN: Sverige ratas när Norge och Danmark öppnar gränserna mot varandra

Hon menar att det kommer att kräva en hel del för att utjämna den dramatiska skillnaden i antalet döda under 1-2 år framåt.

Devalverat pass

The New York Times påpekar vidare att det svenska passet länge ansetts som ett av världens bästa med störst rörlighet, något som nu förändrats drastiskt med ett flertal europeiska länder som portar svenskar.

Man citerar utrikesminister Ann Linde (S) som anser att grannländernas uppförande varit smärtsamt.

– Det är sorgligt och frustrerande att regioner vid gränserna var så enkelt att stänga, säger hon.

LÄS ÄVEN: Intervju med Ann Linde väcker uppmärksamhet: ”Uppvisar på dålig engelska ett obehagligt förnekande”

– Det kommer att ta tid att läka, det var för strängt.

Invandringen skapar klyfta

Mycket skiljer Sverige åt från grannländerna, konstaterar tidningen – bland annat den mycket mer liberala invandringspolitiken och en fjärdedel har i Sverige i dag utländsk bakgrund.

Enligt Jacob Nielsen, chefredaktör på altingen.dk, har den olika synen på invandring och brottslighet skapat en klyfta mellan länderna som är den djupaste sedan första världskriget.

LÄS ÄVEN: Danmark inför gränskontroll mot Sverige – vill stoppa våldsexporten

Han påpekar även att man i Danmark ser ett behov av att debattera saker i motsats till den svenska konsensuskulturen där bara en åsikt åt gången är gångbar.