kamera övervakning
Utrikes

Digitalt kamerasystem ska övervaka social distansering

Publicerad 5/5/2020
Annons

Ett redan existerande övervakningssystem med kameror ska säkerställa att fransmännen praktiserar så kallad social distansering och använder masker utomhus. I staden Cannes finns systemet installerat på marknader och på bussar och där har man provat mjukvaran.

Enligt det franska företaget Datakalab som ligger bakom systemet bryter man inte mot några datalagar med övervakningen då inga bilder lagras eller sänds vidare. Det ska heller inte röra sig om någon form av ansiktsigenkänning.

Företagets mjukvara ska kunna implementeras i redan existerande övervakningssystem som allmänna platser, sjukhus, stationer, flygplatser och shoppingcenter.

Enligt Cannes borgmästare David Lisnard går teknologin inte att användas till att identifiera personer utan ”ger bara en matematisk analys för att tillgodose folks behov”.

Från och med nästa vecka, då restriktionerna lättas, kommer användning av munskydd i kollektivtrafiken och skolor att vara obligatoriskt i Frankrike. Landets karantänsregler har varit hårdare än de flesta andra nationers med krav om vistelser utanför hemmet godkända av myndigheterna och risk för böter på 1 300 kronor och uppåt.

Inskränkning av friheten

Kritiker befarar att systemen som finns på plats och expanderat under de senaste decennierna alltmer kommer användas för att minska människors frihet.

Exakt hur många städer som kommer att använda det digitala övervakningssystemet är i dagsläget oklart.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons