disney

Coolcaesar, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Disney sparkar politiskt korrekt vd

Publicerad 11/22/2022
Annons

Bob Chapek, som infört kritisk rasteori och genusideologi i företaget, har sparkats och ersätts med sin företrädare. Chapek hamnade också i gräl med Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis.

Beskedet kom på söndagen och nu tar före detta vd:n Bob Iger över posten under åtminstone två år framåt. Senast i juli förnyades Chapeks kontrakt efter att bolagets styrelse enhälligt röstat för att förlänga det med ytterligare tre år.

LÄS ÄVEN: Kritik mot Disneys nya film – homosexualitet med och för barn

Under Chapeks ledarskap blev företaget indraget i ett gräl med Floridas guvernör Ron DeSantis efter att man valde att motsäga sig delstatens lagförslag om föräldrarättigheter i utbildning, som förbjuder undervisning i genusideologi och sexuell läggning på dagis upp till tredje klass.

Allmänheten missnöjd

Chapek lovade också att sätta samman en arbetsgrupp för att bli en ”kraft för gott” för hbtq-rörelsen. Men en undersökning visade att mer än 68 procent av väljarna blivit mindre benägna att göra affärer med Disney efter rapporter om att de planerat att inkludera sexuell ideologi i nytt innehåll för barn.

LÄS ÄVEN: Disney blockerar ”rasistiska” Peter Pan, Dumbo och Aristocats

Sedan årets början har Disneys aktie gått ned med 40 procent men steg med åtta procent efter beskedet om vd-bytet.

Tidigare har Samnytt rapporterat om Netflix där publikens sviktande intresse för politiskt korrekta skapelser också gett resultat.

Journalisten Christopher Rufo har granskat Disney.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons