wolodarski-orban-feat
InrikesUtrikes

DN hyllar EU:s utpressning – Ungern svarar

Publicerad 12/1/2022
Annons

EU-kommissionen överväger att inte betala ut motsvarande 70 miljarder kronor i EU-stöd till Ungern. Detta som ett sätt att tvinga landet att överge sin konservativa politik och rätta in sig i det vänsterliberala led som dominerar inom den europeiska federationen. En artikel i Dagens Nyheter som hyllar utpressningsinitiativet har dragit till sig den ungerska regeringens uppmärksamhet och i en debattartikel ger man Sverige och DN svar på tal.

Ungerns regering riktar i en debattartikel i den engelskspråkiga tidningen About Hungary skarp kritik mot det som man menar olagliga tilltaget från nomenklaturan i Bryssel att inte betala ut det EU-stöd landet har rätt till. ”Det är pengar de är skyldiga oss” skriver man. Att EU skulle ha rätt att hålla inne pengarna för att tvinga Ungern att föra en annan politik än vad det ungerska folket röstat för ”är ett grovt missförstånd” skriver man.

I artikeln kritiserar man också den som man anser förtalsliknande journalistik som vänsterliberal media i flera EU-länder ägnar sig åt i syfte att svartmåla Ungern, det ungerska folket, den ungerska regeringen och den mer konservativa politik som den har ett starkt folkligt majoritetsmandat att föra. Ett särskilt ironiskt tack riktar man till sina ”vänner i Sverige”.

Kritisk till DN-artikel

Den ungerska regeringen har läst en kommenterande text i Dagens Nyheter författad av tidningens åsiktsskribent Pia Gripenberg och publicerad på onsdagen. I den beskriver hon motsägelsefullt EU-kommissionens ansträngningar att tvinga Ungern att föra en annan politik än den som det ungerska folket i demokratisk parlamentarisk ordning beslutat som att driva Ungern i ”mer demokratisk riktning”.

Artikeln i DN tar tydligt ställning för Bryssels utpressning av Ungern och skriver utan närmare precisering att landet inte lever upp till ”EU:s grundläggande värderingar”. Den ungerska regeringen skriver i sitt svar att den svenska tidningen ”gör ett bra jobb med att rada upp alla de trötta grundlösa anklagelser som riktats mot oss från våra vänsterliberala politiska motståndare de senaste 12 åren”.

Har åtgärdat det man ålagts

Man skriver vidare att de konkreta krav som kommit från Bryssel om saker som behöver åtgärdats också har åtgärdats eller är i färd att åtgärdas inom ramen för det 17-punktsprogram som regeringen initierat. Det finns därför inte några giltiga skäl för EU-nomenklaturan att hålla inne stödpengarna – eller så har kraven bara varit svepskäl för att maskera en mer allmän politisk agenda där indraget EU-stöd syftar till att underminera den ungerska regeringen och få till stånd ett regimskifte.

Regeringen listar sedan de åtgärder man vidtagit när det gäller sådant som att komma till rätta med den korruption inom statsförvaltningen som lever kvar sedan den totalitära kommunisttiden och åtgärder för att stärka rättsväsendets oberoende ställning enligt vedertagna maktdelningsprinciper.

Därefter ger den ungerska regeringen Dagens Nyheter en ytterligare känga för att den svenska tidningen underlåter att nämna något om detta. Men man skriver samtidigt att detta inte är något unikt för DN, utan ett förtigande som i princip ”alla vänsterlutande liberala nyhetsmedier” ägnar sig åt. Det enkla skälet är att det inte ligger i dessa mediers intresse att rapportera sanningen: ”Sanningen säljer uppenbarligen inte lösnummer, det gör däremot att delta i den decennielånga europeiska häxjakten mot Ungern.

Eftersträvar ”konstruktiv dialog” med Bryssel

Den ungerska regeringen avrundar med att försäkra att man gör allt för att ha en konstruktiv dialog med Bryssel och är det så att de 17 punkterna inte räcker är man beredd att lägga till både en 18:e och 19:e punkt i åtgärdsprogrammet. I slutänden är EU-stödet dock något som Ungern har rätt till enligt fördraget och det menar man att EU-kommissionen inser mer än någon annan.

Långt från den konstruktiva dialog den ungerska regeringen eftersträvar menar man dock att sådan ”sensations- och desinformationsjournalistik” som svenska DN ägnar sig åt befinner sig – den bidrar i stället till att ”allvarligt underminera goda intentioner på båda sidor och behöver därför utrotas helt och hållet”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons