Polen

T.h. staden Viliun efter bombning den 1 september 1939

InrikesUtrikes

DN publicerar insinuant reportage om Polen – på 80-årsdagen av andra världskriget

Publicerad 9/2/2019
Annons

Den 1 september 1939 inleddes andra världskriget genom ett anfall av Nazityskland mot Polen. Igår, 80 år efter detta datum, toppas världsmedier av nyheter om årsdagen samt reportage från minnesceremonier i Polen. I Sverige väljer dock Dagens Nyheter att publicera ett brett angrepp mot Polen i ett sex sidor långt reportage där landets befolkning framställs som bakåtsträvande och obildad medan den polska regeringen beskylls för att bana väg för en diktatur.

I motsats till världsmedierna toppade reportaget med rubriken ”I rask takt rivs viktiga byggstenar i den polska demokratin ned. Hur gick det till?” Dagens Nyheters löpsedel igår. I artikeln intervjuas flera personer som kan betecknas som oppositionella mot den nuvarande polska regeringen. Det styrande partiet Lag och rättvisa beskylls för att vara på väg mot en diktatur.

Men udden av kritiken är riktad inte bara mot makten, utan även mot en del av de vanliga polacker som utgör partiets väljarbas. De framställs som bakåtsträvande och obildade människor som manipuleras till att rösta konservativt genom generösa barnbidrag.

Trots de grova anklagelserna som framförs i artikeln får DNs läsare inte ta del av hur det styrande partiets ställer sig till dessa. Det framkommer inte i artikeln att några försök att nå regeringsrepresentanter för en kommentar överhuvudtaget har gjorts.

Samhällsnytt har sökt Michael Winiarski, en av reportrarna bakom reportaget, med bland annat frågan om i vilket syfte reportaget publicerades den 1 september – alltså samma dag som den övriga världen uppmärksammar andra världskrigets början och de uppoffringar som Polen fick göra under kriget samt den åtföljande kommunistiska ockupationen. I skrivande stund har han inte återkommit med något svar på våra frågor.

Det bör samtidigt noteras att även andra svenska medier har valt att tona ned årsdagen i sin rapportering. Anledningen till detta kan vara att uppmärksamheten kring andra världskriget knappast är gynnsam för den nuvarande regeringen i Sverige.

För cirka ett år sedan uppmärksammade bland annat Sverigedemokraterna i en valfilm de kopplingar till och samarbeten med nazism som Socialdemokraterna gjorde sig skyldiga till under krigsåren. I en intervju till  Samhällsnytt berättade debattören Aron Flam att Socialdemokraterna medverkade i Förintelsen direkt genom stora handelsavtal med Tyskland. Han menade även att partiet borde rannsaka sin historia samt genomgå samma denazifiering som skett i Tyskland efter kriget.

Filmen om Socialdemokraternas verksamhet under krigsåren kan ses nedan:

LÄS ÄVEN: Aron Flam avslöjar socialdemokratins mörka hemligheter: ”Sverige försökte underkänna den allierade segern över Tyskland”

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1124”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons