peter-wolodarski-82676
Inrikes

DN:s chefredaktör stäms för grovt förtal – spred russofobiska konspirationsteorier om svensk företagare

Publicerad 23:16
Annons

Det är Johan Lundberg, ägare till fastighetskoncernen NFF Nordic AB, som stämmer Peter Wolodarski. Detta efter att Dagens Nyheter i en artikel den 7 oktober spridit osubstantierade rykten om att Lundberg i lag med med Sverigedemokraterna har kopplingar till Putin och den ryska regeringen.

I ett pressmeddelande skriver Lundberg att artikeln är kränkande och har vållat honom och hans medarbetare personlig och affärsmässig skada, vilket är skälet till att han valt att stämma DN för förtal.

En del av den av Woldarski utstakade agendasättande journalistik som Dagens Nyheter går i bräschen för handlar om att etablera en bild av att Ryssland på olika sätt försöker flytta fram sina positioner i Sverige i syfte att styra Sveriges politiska utveckling.

Som förebild har Wolodarski vänsterliberala medier och politiker i bland annat Storbritannien och USA som gör gällande att det ur deras synpunkt negativa utfallet av den brittiska Brexit-folkomröstningen och det amerikanska presidentvalet kan tillskrivas ryska påverkansoperationer.

I Sverige pekas nu olika aktörer ut som kollaboratörer i en påstådd motsvarande komplott styrd från Ryssland med syfte att med bland annat Sverigedemokraternas och alternativa mediers hjälp destabilisera och om möjligt störta den svenska demokratin.

Den aktuella DN-artikeln är signerad Josefin Sköld som tidigare bland annat misstänkliggjort affärsmän med ryskt ursprung i Tyskland för att vara verktyg åt Vladimir Putin. Även de artiklarna fick kritik för att använda sig av en retorik som påminde om hur judiska affärsmän i Tyskland på 1930-talet misstänkliggjordes på ett liknande konspiratoriskt sätt.

Josefin Sköld och artikelns medförfattare Mattias Carlsson, tillskriver också Johan Lundberg sympatier med Sverigedemokraterna och försöker framställa detta som något suspekt. Över en miljon svenskar röstade på SD i riksdagsvalet i september.

De ”bevis” som anförs för Lundbergs kollaborerande med den ryska regimen är att hans fastighetsbolag hyrt ut en bostad till Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev. En lokaluthyrning till SD beskrivs också som att Lundberg ”aktivt stöttat” partiet.

I en uppföljande artikel den 18 oktober beskrivs Lundberg på ett sätt som antyder att han är ett potentiellt hot mot svenska säkerhetspolitiska intressen. Inga nya uppgifter läggs fram som stöd för påståendet. I stället hänvisar man till spekulationerna i den ursprungliga artikeln.

Stämningsansökan har lämnats in till Stockholms tingsrätt. I den yrkar Johan Lundberg på att Peter Wolodarski, som förutom chefredaktör också är ansvarig utgivare för DN, döms för grovt förtal och till att betala ett skadestånd på en miljon kronor plus rättegångskostnader. Lundberg vill också att domstolen förpliktigar DN att publicera domen i tidningen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons