Dagens Nyheters faktakollsredaktör Hugo Ewald är kritisk till den rödgröna trollfabriken Panikfakta och hur man anonymt sprider politiska budskap i sociala medier. – De använder sig av fejkkonton för att publicera propaganda, säger han till Samhällsnytt.

Igår uppmärksammade Samhällsnytt trollfabriken Panikfakta och det nätverk av fejkade konton i sociala medier som den ingår i. Vi avslöjade de täta kopplingarna till Facebook­nätverket #jagärhär och att riksdagsledamöter och förtroendevalda politiker för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet stöder nätverket.

SE ÄVEN: En trollfabrik med starka band till #jagärhär och rödgröna riksdagspolitiker

Sedan dess har de anonyma sociala medier-konton som ingår i det rödgröna trollnätverket reagerat kraftfullt. Propagandacentralen, ett av de kontona, uppmanar sina anhängare att ansluta sig till Panikfaktas Facebookgrupp för att visa sitt stöd.

”In och stötta Panikfakta, uthängda av f.d. Avpixlat”, lyder uppmaningen. Sedan igår har Panikfakta fått 45 nya medlemmar, varav 38 även är medlemmar i #jagärhär som kan sägas ingå i samma politiska sfär som trollnätverket. I andra inlägg hånas Samhällsnytt på grund av att nätverket uppmärksammats.

I höstas meddelade statliga Vinnova att myndigheten anslår 13,5 miljoner kronor i en satsning som syftar till att motverka falska nyheter i sociala medier. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sveriges Television och Sveriges Radio är fyra mediebolag som gått ihop och samarbetar kring projektet.

En av dem som arbetar med projektet är journalisten Hugo Ewald som tidigare jobbat med ”Viralgranskaren” på Metro. Han är numera så kallad faktakollsredaktör på Dagens Nyheter.

– Jag är involverad i det men jag kan inte kommentera ytterligare vad det kommer innefatta. Det är fortfarande i planeringsfasen, berättar han för Samhällsnytt.

Publicerar propaganda

Ewald är kritisk till Panikfakta och liknande typer av falska konton och hur de används i sociala medier.

– Panikfakta är en grupp som jag granskat tidigare när jag jobbade på Metro. Deras användning av fejkkonton bland annat, säger han.

– Jag skrev om att de använder sig av fejkkonton för att publicera propaganda och satir och att Facebook inte stänger ned dessa konton, trots att det är uppenbara fejkkonton.

Och det är du kritisk till?

– Jag är kritisk till att använda fejkkonton för att sprida propaganda i sociala medier.

Att riksdagsledamöter och andra politiska företrädare engagerar sig i Panikfakta och liknande trollfabriker är även det något som Ewald anser är problematiskt.

– Jag tycker idealet är att om man ska hålla på med opinionsbildning och är ett parti som syftar till att vinna val så är det en fördel om man göra det under eget namn, säger han.

– Jag tror inte att desinformation och fejkkonton gynnar det politiska samtalet.

Själv medlem i Panikfakta

De hårda orden om Panikfakta till trots är Hugo Ewald själv medlem i Panikfaktas Facebookgrupp. Det förklarar han utifrån sin yrkesroll som journalist.

– Jag är med i en rad olika Facebookgrupper med en rad olika politiska inriktningar. Det är allt ifrån Stå upp för Sverige till Panikfakta. Det handlar om att mitt jobb förutsätter att jag håller koll på vad som händer i sociala medier.

Med tanke på din roll på Dagens Nyheter, tror du inte det finns en risk med att vara medlem där?

– Nej, det tror jag inte eftersom jag är medlem i en så stor rad av grupper över det politiska spektrumet. Jag tror det är bättre om jag är medlem som egen person än om jag skulle skapa ett fejkkonto för att vara med i diverse grupper för att se vad som händer i dessa.

SE ÄVEN: En trollfabrik med starka band till #jagärhär och rödgröna riksdagspolitiker