Feature våld 4

Gängkriminella. Foto: Polisen

Inrikes

Dödliga våldet högsta på 30 år

Publicerad 3/30/2021
Annons

Inte sedan Brottsförebyggande rådet började sina mätningar har en så hög siffra för mord, dråp och annat dödligt våld i samhället uppmätts som förra året. Under 2020 föll 124 personer offer för dessa typer av brott. En positiv nyhet är däremot att dödligt våld i parrelationer minskade trots farhågor om motsatsen.

Man får gå tillbaka 30 år i tiden, till början av 90-talet för att hitta siffror om ond bråd död i samhället på en nivå som den under 2020. Samtidigt har höga siffror noterats för samtliga år under den senaste femårsperioden.

Enligt Brå har den stora ökningen skett ”bland unga män i kriminella miljöer” och i så kallade utsatta områden, något polisen tidigare slagit larm om. Bland annat var antalet dödsskjutningar rekordmånga, rapporterar SVT.

Men det gängkriminella våldet är enligt Brå inte hela förklaringen till ökningen. Stockholmsregionen låg i förhållande till riksgenomsnittet särskilt högt i brottsliga dödstal förra året.

En positiv nyhet är att dödligt våld i parrelationer i hemmet minskade under 2020. Det kontrasterar mot de farhågor som tidigare rests om att den typen av dödligt våld skulle komma att öka under pandemin när människor i högre grad än annars är hänvisade till isolering i hemmet med de sociala påfrestningar det kan medföra.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons