På torsdagen föll dom mot de tre marockanska män som i december förra året på ett bestialiskt sätt mördade 28-åriga Maren Ueland från Norge och 24-åriga Louisa Vesterager Jespersen från Danmark under deras turistresa i de marockanska Atlasbergen.

Younes Ouzyad, Abdesamad El Joud och Rachid Afati döms samtliga till döden för mord och terrorbrott. De har erkänt gärningarna och även vidgått att motivet var deras syn på jihad – de hade inte råd att resa till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS och beslöt därför bilda en lokal terrorcell och föra kampen för kalifatet i hemlandet.

LÄS MER: Skandinaviska tjejer har fått huvudena avhuggna i Marocko – ”avrättade av islamister”

En fjärde man som varit inblandad i terrorhandlingarna döms till livstids fängelse. I praktiken blir detta troligen också straffet för de övriga tre, då Marocko inte verkställt några utdömda dödsstraff de senaste 25 åren. Det finns samtidigt en stark opinion i det aktuella fallet att dödsdomarna ska verkställas.

LÄS MER: Hade inte råd att resa till IS – därför halshögg de Maren och Louisa hemma i Marocko

Kvinnorna attackerades när de låg och sov i sitt tält. De fick sina halsar avskurna och sedan huvudena skilda från kroppen. Gärningsmännen filmade morden och publicerade sedan filmen på Internet. I filmen hörs hur männen svär trohet till Islamiska staten.