essam-makdesi

Faksimil Google / Facebook

Inrikes

”Doktor Essam” fick miljonbidrag – utförde grova felbehandlingar och tafsade

Publicerad 1/9/2023
Annons

I Borås är han känd som ”doktor Essam” bland arabisktalande. Trots att han arbetat som tandläkare har han inte rätt att göra det i Sverige då han inte är legitimerad. Hans insatser har inneburit många grova felbehandlingar som orsakat smärtfulla skador hos patienterna. Dessutom anklagas han av flera kvinnor för sexuellt ofredande.

Essam Makdesi saknar legitimation men har trots det marknadsförts som tandläkare av sin tidigare klinik, Makdesi Dental och Mucho Beauty Center i Borås. Företaget hotas nu av konkurs och skylten har tagits ned, men enligt uppgifter till Borås Tidning, som granskat Makdesi i flera artiklar, fortsätter han att ta emot patienter efter kontorstid.

LÄS ÄVEN: Tandläkare vägrar vårda svenska barn: ”Vi tar emot asylbarn”

Enligt siffror från Försäkringskassan har Makdesis klinik fått 4,6 miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd under åren 2019–2022. På myndigheten berättar Lars Sjödin, expert på tandvårdsstöd, att man känner till fenomenet med personer som saknar tandläkarlegitimation men jobbar med andras legitimation.

– Normalt tar en privattandläkare in 1200–1375 kronor per patient och år i tandvårdsstöd. Behandlare på denna mottagning ligger på 4000–5000 kronor, alltså tre gånger så mycket per patient som normalt. Men det kan bero på att patienterna har stora behov, säger han.

Försäkringskassan uppskattar att 60–100 miljoner kronor försvinner i fusk med tandvårdsförsäkringen varje år.

Åtalsanmälan

Efter flera anmälningar bedriver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, sedan tidigare en omfattande utredning mot Essam Makdesi, något som kommer att resultera i en åtalsanmälan mot honom.

Flera patienter vittnar om skräckupplevelser på kliniken. Det handlar om flera olika grova felbehandlingar som resulterat i smärtsamma skador.

– Han bröt av nerverna i flera av mina tänder, så nu har jag ingen känsel alls. Det ledde till att han rotfyllde och fakturerade för en massa saker jag inte hade bett om, säger Edie som haft väldigt ont i munnen sedan händelsen.

En annan patient kan varken sova eller äta ordentligt och får mixa all sin mat.

Sexuella ofredanden

Anklagelserna handlar även om kvinnor som antastats genom ofrivillig massage på bland annat brösten.

– Det borde inte få fortsätta. Han har ingen rätt att antasta sina kunder. Han vet exakt när han ska börja tafsa, han gör det efter bedövningssprutan, säger en kvinna som också tror att om det handlade om svenska kvinnor skulle de säga ifrån och anmäla honom.

– Arabiska kvinnor vågar inte. De tycker det är pinsamt. Men jag måste säga ifrån. Det är för andras skull också.

Underkändes

I juni 2014 skickade Makdesi in uppgifter till Socialstyrelsen i Sverige för att ansöka om prövning av utländsk yrkesutbildning och påstod att han som 22-åring tog tandläkarexamen i Syrien.

Enligt Karolinska Institutet gjorde Makdesi Socialstyrelsens kunskapsprov en gång men blev underkänd.

2019 blev ansökan för en plats på kompletteringsutbildningen för tandläkare på Göteborgs universitet avslagen på grund av att han saknade rätt behörighet.

LÄS ÄVEN: Nu tre års kö för en tid hos Folktandvården

Då han konfronteras med att ha marknadsfört sig själv som tandläkare i Sverige blir svaret:

– Kolla här. Du måste skilja på två saker. Jag är tandläkare, men jag är inte legitimerad tandläkare.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
518Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons